Ljudi koji žive s dijabetesom znaju koliko je pravilna prehrana važna u kontroli ove bolesti. Međutim, zbog neinformiranosti, neki dijabetičari smatraju da ne bi trebali konzumirati voće jer je većina bogata ugljikohidratima i prirodnim šećerima. No, nedavna istraživanja pokazuju da osobe s dijabetesom mogu redovito uživati u voću i da im ono čak može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi.
Dok većina ljudi s dijabetesom može jesti bilo koje svježe voće, postoji nekoliko vrsta voća koje se ističu svojim impresivnim nutritivnim sastavom i utjecajem na šećer u krvi.
1. Bobičasto voće
Bobičasto voće, poput borovnica, malina i kupina, jedno je od nutritivno najvrijednijih vrsta voća. Ne samo da je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima, antioksidansima i spojevima s protuupalnim učinkom, već su istraživanja povezala konzumaciju bobičastog voća s poboljšanom kontrolom glikemije. Bobičasto voće ima pozitivan učinak na dijabetes jer je bogato vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok.
Dodavanje bobičastog voća u prehranu može čak pomoći u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa, kao i kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i određenih vrsta raka.
2. Avokado
Avokado je jedinstveno voće jer ima malo ugljikohidrata i puno masti. Polovica avokada sadrži samo 8,5 grama ugljikohidrata i gotovo 30 grama zdravih masti, što ovo voće čini pametnim izborom za one koji su na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata.
Avokado je posebno bogat nezasićenim mastima, koje su se pokazale korisnima za osobe s dijabetesom.
3. Citrusno voće
Agrumi, kao što su naranče i grejp, dobar su izbor za osobe s dijabetesom. Ne samo da ovo voće ima nizak glikemijski indeks, već je i prepuno hranjivih tvari koje mogu pomoći u smanjenju upale i podržati zdravu kontrolu glikemije.
Glikemijski indeks naranči je 43, što se smatra niskim i znači da manje utječu na šećer u krvi u usporedbi s voćem s visokim glikemijskim indeksom, poput lubenice.
4. Jabuke
Jabuke su još jedno voće s niskim glikemijskim indeksom koje je bogato nutrijentima važnim za kontrolu dijabetesa. Jabuka srednje veličine sadrži oko 5 grama vlakana, uključujući i topiva vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera u krvi.
Odabir hrane bogate topivim vlaknima može pomoći u održavanju zdrave razine šećera i lipida u krvi, što je važno za osobe s dijabetesom tipa 2.
5. Nar
Konzumacija nara povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući snižavanje krvnog tlaka, šećera u krvi i razine kolesterola, kao i poboljšanje otpornosti na inzulin.
Nar i sok od nara izvrstan su izvor bioaktivnih spojeva kao što su elagitanini, antocijanini i organske kiseline, koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštititi od oštećenja stanica.