Ima ga posvuda – na livadama, travnjacima, a cvjeta u proljeće. Dostupan nam je na svakom koraku, ali je još uvijek zanemaren. Maslačak se može konzumirati i kuhan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može kuhati i čaj.
Blagotvorno djeluje na jetru i probavne organe, a sadrži i manitol - prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživjeli moždani ili srčani udar.
Stručnjaci kažu da nema boljeg biljnog lijeka za regeneraciju jetre od korijena maslačka. Također ubrzava izlučivanje tekućine iz organizma i poboljšava cirkulaciju krvi u bubrezima. Izvrstan je za ublažavanje tegoba uzrokovanih urinarnim infekcijama, a blagotvorno djeluje i na izgled kože.
Recept za čaj od korijena maslačka
Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna jušna žlica nasjeckanog korijena maslačka i 2 dl vode. Stavite korijen u vodu i ostavite da kuha 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite da se ohladi još 15 minuta kako bi voda upila hranjive tvari iz korijena. Najbolje ga je piti prije jela tri puta dnevno.