Ima ga posvuda – na livadama, travnjacima, a cvjeta u proljeće. Dostupan nam je na svakom koraku, ali je još uvijek zanemaren. Maslačak se može konzumirati i kuhan i sirov. Listovi se mogu jesti u salati, a od njih se može kuhati i čaj.
Blagotvorno djeluje na jetru i probavne organe, a sadrži i manitol - prirodni šećer koji je posebno pogodan za one koji su preživjeli moždani ili srčani udar.
Stručnjaci kažu da nema boljeg biljnog lijeka za regeneraciju jetre od korijena maslačka. Također ubrzava izlučivanje tekućine iz organizma i poboljšava cirkulaciju krvi u bubrezima. Izvrstan je za ublažavanje tegoba uzrokovanih urinarnim infekcijama, a blagotvorno djeluje i na izgled kože.
Recept za čaj od korijena maslačka
Za pripremu ovog čaja potrebna vam je jedna jušna žlica nasjeckanog korijena maslačka i 2 dl vode. Stavite korijen u vodu i ostavite da kuha 5 minuta. Nakon toga poklopite i ostavite da se ohladi još 15 minuta kako bi voda upila hranjive tvari iz korijena. Najbolje ga je piti prije jela tri puta dnevno.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju