Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJA HRANA PROTIV KARDIOVASKULARNIH I BOLESTI JETRE: Ukusna namirnica je idealna za doručak, a za zdravlje je blago

Ukusna, zdrava i brzo se priprema.

 Hrana Izvor: Shutterstock

Zdravlje jetre ključno je za funkcioniranje cijelog organizma jer zajedno s bubrezima čisti tijelo od toksina. Zato ga je važno održavati u dobrom stanju, a ključna je zdrava i uravnotežena prehrana.

Što god jeli, pokušajte saznati podrijetlo hrane i pratite sastojke na pakiranju. Obrazujte se o različitim spojevima koji vam ne zvuče poznato. Ipak, jedno od najvažnijih pravila je konzumacija namirnica od cjelovitih žitarica, tj. integralnih žitarica, a stručnjaci tvrde da to može smanjiti rizik od masne jetre.

 Što ne jesti za doručak ako želite smršavjeti Izvor: Instagram

U nalazima objavljenim u časopisu Clinical Nutrition, znanstvenici koji stoje iza studije analizirali su 14.968 sudionika od kojih su 42,2 posto bili muškarci i 57,8 posto žene, a svi su bili stanovnici Tianjina u Kini. Sudionici su ispunjavali upitnike o svojoj tipičnoj prehrani.

Nakon šest godina, istraživači su ponovno ispitali zdravstvene markere onih koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema kao što su kardiovaskularne bolesti ili bolesti jetre, uključujući alkoholnu masnu bolest jetre i nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD).

Oni su otkrili da oni koji redovno jedu hranu od cjelovitih žitarica imaju manje šanse da obole od nealkoholne masne bolesti jetre, piše Zadovoljna.rs.

 Integralni kruh Izvor: Shutterstock

'Rezultati naše studije pokazali su da je veća konzumacija cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od NAFLD-a kod odraslih Kineza', potvrdili su autori studije.

Osim toga, namirnice od cjelovitog zrna bogate su nizom korisnih tvari te se smatra da imaju ulogu u prevenciji kroničnih bolesti.

Brojne studije pokazale su da cjelovite žitarice mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2, a istovremeno poboljšavaju zdravlje probavnog sustava.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image