Jetra je vrlo važan organ koji obavlja niz vitalnih funkcija, uključujući detoksikaciju štetnih tvari i stvaranje važnih proteina. Međutim, kad se više od 5-10% mase jetre sastoji od masti, funkcija jetre može postati oštećena, što dovodi do bolesti poznate kao bolest masne jetre.

Pravilna prehrana može poboljšati zdravlje jetre i pomoći u kontroli težine, što je ključno za smanjenje masnoće u jetri.

Istovremeno, zdrav način života, koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost i održavanje zdrave tjelesne težine, vrlo je važan za prevenciju bolesti masne jetre.

Pravila prehrane za masnu jetru:

1. Voće i povrće – bogati su nutrijentima, a niskokalorični. Osim toga, bogati su antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i oštećenje jetre.

2. Hrana bogata vlaknima, poput mahunarki i cjelovitih žitarica – može pomoći u kontroli apetita i pospješiti mršavljenje. Dijetalna vlakna mogu regulirati tjelesnu potrošnju šećera, pomažući u održavanju gladi i šećera u krvi pod kontrolom.

Za što su dobre mahune
Shutterstock 

3. Nemasni proteini, poput ribe, peradi, tofua i mahunarki – mogu osigurati esencijalne aminokiseline bez dodavanja dodatnih kalorija i masnoća u prehranu.

4. Ključno je smanjiti unos hrane i pića s visokim udjelom šećera, soli, rafiniranih ugljikohidrata i zasićenih masti. Ove vrste hrane mogu dovesti do debljanja i masnoće u jetri.

5. Izbjegavanje alkohola. Alkohol može uzrokovati i pogoršati oštećenje jetre, stoga ga treba potpuno izbjegavati ili ograničiti na vrlo male količine.

Namirnice na koje treba obratiti posebnu pozornost i povećati njihov unos 

- Zeleno lisnato povrće, poput špinata, bogato je esencijalnim nutrijentima i spojevima koji se mogu boriti protiv bolesti masne jetre.

- Grah i soja - to su namirnice bogate hranjivim tvarima koje mogu igrati značajnu ulogu u promicanju zdrave jetre. Mahunarke poput leće, slanutka i graška sadrže otporni škrob koji poboljšava zdravlje crijeva i potencijalno snižava razinu glukoze i triglicerida u krvi. Posebno je soja bogat izvor proteina i može zaštititi jetru zahvaljujući visokom sadržaju b-konglicinina, za koji je poznato da snižava razinu triglicerida.

- Masna riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Tu spadaju losos, sardine, pastrve... Poznato je da ove masne kiseline smanjuju upalu i razinu masti u jetri, povećavaju zaštitni HDL kolesterol i snižavaju razinu štetnih triglicerida, čime potiču zdravu jetru.

Riba
StoryGourmet Press 

- Zobene pahuljice izvrstan su izvor vlakana. Bogata je hranjivim tvarima i vlaknima te je povezana sa smanjenim rizikom od bolesti masne jetre.

- Orašasti plodovi smanjuju upalni proces. Konzumacija orašastih plodova povezana je sa smanjenom upalom, inzulinskom rezistencijom i oksidativnim stresom – sve čimbenicima koji mogu utjecati na zdravlje jetre.

- Kurkuma, zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu, može smanjiti oštećenje jetre. Pokazalo se da smanjuje razine serumske alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST), enzima koji su obično visoki kod ljudi s masnom bolešću jetre.

- Sjemenke suncokreta odličan su antioksidans i izvrstan izvor vitamina E. Antioksidativna svojstva vitamina E mogu pomoći u zaštiti jetre od oštećenja, čineći sjemenke suncokreta korisnim dodatkom prehrani.

Hrana koju treba izbjegavati

1. Alkohol je poznati jetreni toksin koji može uzrokovati upalu i oštećenje jetrenih stanica, što dovodi do nakupljanja masnih naslaga. Čak i kod ljudi bez alkoholne masne bolesti jetre, alkohol može ubrzati napredovanje do teže bolesti jetre.

2. Dodani šećer, posebice fruktoza, znatno pridonosi nakupljanju masnoće u jetri. Pretjerana konzumacija pića zaslađenih šećerom i prerađene hrane može dovesti do debljanja i oštećenja jetre.

Torta
Shutterstock 

3. Pržena hrana je bogata nezdravim masnoćama i kalorijama, što pridonosi debljanju i pretilosti, a oboje su faktori rizika za masnu jetru. Proces prženja hrane može proizvesti štetne spojeve koji mogu izazvati upalu i oštećenje jetre.

4. Visoki unos soli može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog tlaka. Oba mogu pogoršati oštećenje jetre i pridonijeti nakupljanju masti u jetri.

5. Bijeli kruh, riža i tjestenina su rafinirani ugljikohidrati, što znači da im nedostaju vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama. Ove namirnice mogu uzrokovati skokove šećera u krvi i pridonijeti debljanju. Prelazak na alternative cjelovitim žitaricama može pomoći u kontroli razine šećera u krvi i održavanju zdravlja jetre.

6. Crveno meso je bogato zasićenim masnoćama i kolesterolom, što može pridonijeti nakupljanju masti u jetri. Osim toga, crveno meso može potaknuti upalne procese u tijelu.