Neke od namirnica koje su se našle na listi su očekivane, poput prerađenog mesa, ali druge kao što su proteinske pločice mogle bi vas iznenaditi.
Ove namirnice, prema riječima stručnjaka, mogu dovesti do nadutosti, plinova, nelagode i još gore, akutnih zdravstvenih problema.
'Nikad ne jedem proteinske pločice. One su najčešće jako obrađene i sadrže mnogo aditiva koji su nepoznatog porijekla', rekla je Harmony Allison, gastroenterologica iz Medicinskog centra Tufts u Bostonu.
Kaže da je puno bolje proteine dobivati iz drugih izvora hrane, kao što je šalica mlijeka, porcija maslaca od kikirikija, orašastih plodova ili sjemenki bundeve. Njezina kolegica Rizwana Chowdhury preporučuje da preskočite konzumaciju bifteka.
'Crveno meso i prerađeno meso mogu povećati rizik od raka debelog crijeva i polipa debelog crijeva', upozorila je doktorica. Ako ga jedete, trebali bi se ograničiti na 100 grama crvenog mesa dnevno, a idealno bi bilo da ga ne jedete više od jednom tjedno.
Doktor Simon Mathews posebno upozorava na gazirana pića. 'Ova pića su povezana i s kroničnim stanjima kao što su dijabetes i bolesti srca', rekao je za Huffington Post te dodao da doprinose i nadutosti, refluksu i podrigivanju.
Doktorica Shilpa Grover kaže da se treba kloniti bijelog kruha, a razlog je to što su sve rafinirane žitarice loše za crijeva.
Prethodno je i poznati britanski liječnik Rupy Aujla podijelio svoje tajne o prehrani i zdravlju. Svakog jutra kada se probudi, vježba od 30 do 45 minuta što uključuje sve od istezanja i joge do treninga snage. Nekim danima ne jede do podneva, a nekad jutro započinje doručkom i uz 700 ml vode.
On je objasnio da su mu ručkovi često ostaci od prethodnog dana, kao i da prestaje jesti do 20 sati. Oko 16 časti jede užinu te bira crnu čokoladu ili bobice.
Ovako izgleda njegov jelovnik:
Doručak: Zobena kaša s orasima, sjemenkama, svježim bobicama i začinima ili kajgana s pestom od oraha i zelenim povrćem
Ručak: Ostaci kao što su slatki krumpir, domaći falafel, listovi špinata i rajčica
Užina: Crna čokolada i bobice
Večera: Pečene artičoke, sušene rajčice, pinjoli, njoki