Svi koji jedu puno voća imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a takvom prehranom osiguravaju si dovoljno vitamina i minerala.

Jedan od najvažnijih sastojaka slatkog voća su vlakna – vrlo važna za snižavanje šećera u krvi. Zato treba pojesti cijeli plod, a ne cijediti sok. Još je gore ako tim sokovima dodate šećer, kao što se ponekad radi da se ublaži jaka kiselost.

Voće je zabranjeno u prvoj fazi DASH dijete
Instagram 

Jagode, borovnice i drugo bobičasto voće idealno je za osobe s visokim šećerom u krvi. Bogat je antioksidansima i vlaknima. Jedna šalica borovnica ima oko 80 kalorija i 20 grama ugljikohidrata, pa možete smanjiti i količinu voća i dodati malo masnog jogurta za međuobrok.

Borovnice su dobre protiv upalnih procesa
Instagram 

Trešnje su odličan izbor jer imaju i protuupalna svojstva. Jedna šalica ima 50 kalorija i oko 12 g ugljikohidrata. Iskoristite sezonu breskvi na najbolji način. Ovo slatko voće pogodno je i za dijabetičare jer jedna svježa breskva ima 60 kalorija i oko 14 g ugljikohidrata. Isto vrijedi i za marelice – jedna ima samo 4 g ugljikohidrata.

Marelice
Shutterstock 

Ako volite voćne salate, evo što još možete dodati: jabuke (25 g UH u jednu voćku), naranče (16 g UH), kruške (5,5 UH) i kivi (11 g).

Važno je znati da se za dijabetičare ne preporučuje unos više od 15g ugljikohidrata po obroku, pa prema tome planirajte svoj jelovnik.