Po prvi put u znanosti pojavila se sumnja da bi mokraćna kiselina, odnosno njezina povišena razina u tijelu, mogla biti uzrok pretilosti koja se poput epidemije širi svijetom.

Dr. David Perlmutter ukazuje da je ta razina u žena porasla za čak 71 posto u proteklih stotinu godina i tvrdi da je povezana s brojnim zdravstvenim problemima.

Dijeta za žene iznad 50-te
Foto: Instagram

'Što je veća razina mokraćne kiseline, to je deblji struk i veći indeks tjelesne težine kod osobe', tvrdi ovaj liječnik.

Naglašava da su žene u menopauzi pod puno većim rizikom jer ih prije toga štiti estrogen. Glavni razlog za ovo ogromno povećanje je, prema nalazima dr. Perlmuttera, korištenje rafinirane fruktoze u prehrani.

'Nije riječ o prirodnoj fruktozi koja se nalazi u voću', kaže on, 'već o fruktoznom sirupu koji se dobiva iz kukuruza i danas se masovno koristi u proizvodnji sokova i druge hrane. Znali smo da je rafinirana fruktoza prijetnja našem metaboličkom zdravlju, ali nismo znali zašto – sve do sada.'

Sok od grejpa
Foto: Instagram

Liječnik tvrdi da je lako utvrditi je li povećanje mokraćne kiseline odgovorno za pretilost osobe.

Metabolički problemi, prema njegovim nalazima, počinju kada razina mokraćne kiseline poraste na 5,5 mg/dl. Promijeni li se prehrana i izbaci iz jelovnika rafinirana fruktoza, ta se razina može smanjiti za 10 posto u samo tri tjedna. Njegovi su pacijenti u istom razdoblju uspjeli izgubiti i do sedam kilograma, piše Lepa i srećna.