Kava je mnogima omiljeni napitak, a većini je teško i pomisliti na početak dana bez šalice kave, no ako je pijete na prazan želudac, možda biste trebali promijeniti ovu naviku jer nutricionisti tvrde da nije dobra za naš organizam.

Iako kava ima brojne zdravstvene prednosti među kojima se često naglašavaju antioksidansi koje sadrži te činjenicu da pomaže pri mršavljenju, no nutricionisti kažu da omiljeni napitak može napraviti više štete nego koristi ako se ispija na prazan želudac.

Prema pisanju portala Healthline, ispijanje kave natašte, bila ona turska, instant ili s mlijekom, može loše utjecati na vašu probavu, a može uzrokovati i druge poteškoće.

Povećava se razina želučane kiseline

Kava na prazan želudac pojačava izlučivanje želučane kiseline što je posebno loše za ljude koji boluju od gastritisa. Povećava se rizik nastanka čireva te se pojačava kronični gastritis, sindrom iritabilnog crijeva i želučanog refluksa.

Povećava se razina hormona stresa

Ovaj napitak utječe na povećanje razine hormona stresa kortizola, a to se osobito osjeća ako je pijemo na prazan želudac. Ovo se može značajno ublažiti ako prije kave pojedete bar malu količinu hrane.

Kortizol pomaže regulirati metabolizam, krvni tlak i razinu šećera u krvi, no pretjerana količina može utjecati na razne zdravstvene probleme poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Smanjuje se razina hormona sreće

Kofein ometa proizvodnju serotonina koji je odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva. Iako će vam se raspoloženje podići odmah nakon što ste popili kavu, sat ili dva kasnije ono će pasti. Ako kavu pijete više puta dnevno, izlučivanje serotonina počet će ovisiti o vanjskim čimbenicima, a ne o radu organizma.