Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIJABETIČARI IH TREBAJU POSEBNO IZBJEGAVATI: Ovih 7 vrsta voća prepune su šećera, mogle bi vam upropastiti dijetu

Ovih sedam vrsta voća osobito trebaju izbjegavati dijabetičari, ali i oni koji pokušavaju smršavjeti.

 Voće Izvor: Shutterstock

Voće je zdravo, tu nema rasprave, no ako pokušavate smršavjeti, neke vrste voća vam nisu prijatelji. Bitno je obratiti pozornost na to koliko šećera pojedino voće sadržava, budući da može biti puno kaloričnije nego što biste mogli pretpostaviti.

U nastavku donosimo popis na kojem se nalazi sedam vrsta voća koje ima najviše šećera pa bi ga naročito trebali izbjegavati dijabetičari. Inače, koje voće je dozvoljeno i dijabetičarima jer je nutritivno bogato i čak pomaže s regulacijom šećera u krvi, pročitajte ovdje.

Grožđe

Bilo da je crno, bijelo ili ružičasto, u postocima prosječno grožđe ima oko 16 % šećera. To je puno za nešto što je tako lako gurnuti u usta.

 Grožđe Izvor: Shutterstock

Možda ćete ih jesti sporije ako ih prepolovite i zamrznete. Čekat će vas kao osvježavajuća jesenska poslastica kojoj treba malo više vremena da se pojede. 

Smokve

Sto grama smokava (u prosjeku dvije svježe voćke) sadrži 16 grama šećera. U postocima to je 16 % šećera. U suhim smokvama postotak šećera je veći, nevjerojatnih 48 % šećera.

 Smokve Izvor: Unsplash

Ako pokušavate smanjiti unos šećera, možda izrežite nekoliko kriški i namažite ih s malo kozjeg sira za poslasticu bogatu proteinima ili ih upotrijebite u umaku uz malo nemasnog mesa poput piletine bez kože.

Mango

Ovo egzotično voće je zdravo, sočno i odličnog okusa. Sadrži vlakna i druge hranjive tvari koje su vam potrebne, ali ima i dosta prirodnog šećera.

 Mango Izvor: Shutterstock

U postotku, prosječni mango sadrži oko 15 % šećera. Ovo voće nije najbolji izbor ako pokušavate paziti na težinu ili smanjiti unos šećera. Možda možete uživati ​​u nekoliko kriški, a ostatak podijeliti sa svojom obitelji ili sačuvati za kasnije.

Japanska jabuka kaki

Kaki je krcat fitonutrijentima, ali i šećerom. U postotku, japanski kaki sadrži 13 % šećera i oko 3,6 % vlakana. Baš kao i kivi, ovo voće stajanjem na sobnoj temperaturi sazrijeva, omekša i ima lijep ugodan okus.

 Kaki Izvor: Shutterstock

Ovo je delikatesno voće se lako može pronaći u našim trgovinama, a dovoljna je jedna voćka, nemojte pretjerivati.

Trešnje

Omiljeno ljetno osvježenje, trešnje, imaju puno šećera i to se itekako osjeti: jedna mala šalica trešanja od 100 grama sadrži 12 % šećera.

 Trešnje Izvor: Shutterstock

Ako napunite veliku zdjelu trešnjama, možete izgubiti pojam o tome koliko jedete. Izmjerite svoj međuobrok unaprijed kako biste točno znali koliko ćete šećera pojesti.

Banana

Jedna prosječna banana od 120 grama sadrži 14 grama šećera. Postotno, to je oko 12 % šećera. Ako vam se to čini više nego što ste očekivali, izrežite polovicu u svoje jutarnje žitarice ili je jednostavno dodajte u salatu ili shake.

 Dijeta s bananama Izvor: Unsplash

Kruška

Jedna kruška srednje veličine ima oko 170 grama i 17 grama šećera. Jasno je da postotno gledano, kruška ima 10 % šećera.

 kruške Izvor: Unsplash

Ako pokušavate smršavjeti, nemojte jesti cijelo voće – samo narežite malo kruške u nemasni jogurt ili je dodajte u salatu.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image