Posljednjih godina puno pozornosti među ljubiteljima zdrave prehrane privlači autofagija, a vjerojatno ste čuli za takozvanu dijetu osam sati koju su prigrlili i mnogi poznati te koja skida kilograme u kratkom roku.

Autofagija je proces tijekom kojeg se stanice u našem tijelu recikliraju, odnosno razgrađuju se one koje više nisu potrebne. Ti razgrađeni dijelovi se mogu koristiti za proizvodnju energije i druge metaboličke procese u stanici.

Ovaj se proces može potaknuti na različite načine, a njen glavni pokretač je post pa je neophodno provesti neko vrijeme bez hrane. Postoje različite kombinacije, no najčešće se jede u omjeru 8:16, odnosno 8 sati u danu je dozvoljeno jesti, dok 16 sati postite.

Dijeta
Shutterstock 

Ovakav način prehrane prigrlio je i jedan od najuspješnijih sportaša svijeta Novak Đoković koji je u jednom ranijem intervjuu otkrio kakave je promjene osjetio,

'Želio bih se dotaknuti teme autofagije. Koliko je to važno, popularna je ta vrsta posta 16 - 8, 16 sati ne jedeš, 8 sati jedeš, to ja primjenjujem, osjetio sam u zadnjih godinu i pol dana da to prakticiram mnogo poboljšanja u probavnom sustavu. Spavam bolje, imam više energije tijekom dana, imam manje padova', ispričao je Đoković.

Novak-Djokovic.jpeg
Profimedia 

Na ovakav način prehrane često se mnogi odlučuju zbog mršavljenja, a to je učinila i hrvatska pjevačica Martina Vrbos koja je skinula čak 50 kilograma. Ona je izabrala model 18:6, što znači da 18 sati u danu nije jela ništa, a preostalih 6 je jela bez ograničenja.

Prednosti povremenog posta

• gubitak težine
• detoksikacija organizma
• snižava se razina inzulina, kao i razina šećera u krvi
• doprinosi koncentraciji i boljem razmišljanju
• jača imunološki sustav
• stanice mogu uspješno izvesti postupak čišćenja.
• tijekom dijete poželjna je tjelesna aktivnost
• nema gubitka mišićne mase

Kako se provodi dijeta 8/16?

Iako vam 16 sati bez hrane možda zvuči puno, no imajte na umu da zapravo prespavate dobar dio od tih 16 sati. Kad ustanete, ne smijete odmah doručkovati, ali možete piti vodu, čaj, kavu, limunadu, ali bez šećera. Vi birate 8 sati kada ćete jesti. Može biti od 11 do 18 sati ili od 12 do 19 sati.

Kako se primijenjuje keto dijeta
Shutterstock 

Većina ljudi ima prvi obrok u 12:00, a onda ruča oko 17:00. Dopušten je i međuobrok.

Kako se nositi s osjećajem gladi?

Osjećaj gladi prolazi poput vala. Stručnjaci preporučuju unos vode u što većoj količini (minimalno 2 litre dnevno). Dajte si barem mjesec dana da postignete rezultate, budite dosljedni i uspjeh neće izostati. Ako želite smršavjeti, doručak vam nije najvažniji obrok u danu.

Jelovnik za paleo dijetu
Shutterstock 

Glad je najniža ujutro, a preskakanjem jutarnjeg obroka dajete svom tijelu više vremena da sagorijeva masnoću za energiju. Uspjet ćete kontrolirati apetit i nećete pretjerati s hranom i pićem. Raspored kada ćete jesti, a kada se odmoriti od hrane je stvar vašeg izbora.

Savjeti za odabir hrane

1. Poželjno je jesti cjelovitu hranu, a ne prerađenu (naglasak je na voću i povrću).
2. Raznolika prehrana koja prati sezonski odabir namirnica.
3. Unos prirodnih sokova, što više vode i čaja.
4. Izbjegavajte kruh, slatkiše, grickalice, gazirane sokove, alkohol...
5. Ograničite unos kofeina, jer on aktivira hormon stresa – kortizol.
6. Ovaj sustav je jednostavan za implementaciju, a s vremenom će postati dio vaše zdrave navike.

Liposukcijska prehrana jedna je od najpopularnijih na svijetu
Unsplash 

Prijedlog, jelovnik za vrijeme dijete 8/16

Cjelovite žitarice: one poput riže, zobi, ječma, kvinoje...

Proteini: Meso (govedina i piletina), riba, jaja, orasi i sjemenke...

Voće: jabuke, banane, bobičasto voće, naranče i kruške ....

Povrće: brokula i lisnato povrće (blitva, zelena salata, špinat, kelj) posebno su dobri za unos dovoljno vlakana. Zdrave masti: maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado.

Koliko kilograma možete izgubiti na dijeti 16:8?

Prosječan gubitak težine tijekom ove dijete je od 7 do 11 kilograma u razdoblju od 10 tjedana, uz zdravu prehranu i tjelovježbu. Ovi podaci su prema pregledu 40 različitih studija objavljenih u Molecular and Cellular Endocrinology, koji su otkrili da bi u prosjeku netko tko teži nešto više od 90 kg izgubio 10% svoje ukupne tjelesne težine u razdoblju od deset tjedana.