Starenjem kosti postaju podložne degenerativnim promjenama, a kad gubitak koštane mase postane brži od njezine obnove dolazi do osteoporoze.

Ova bolest slabi kosti i povećava rizik od ozbiljnih prijeloma. Pogađa milijune ljudi u svijetu, a može dovesti i do jakih bolova u leđima, zakrivljenosti kralježnice i gubitka visine.

Suhe šljive pomažu kod ispadanja kose
Shutterstock 

Osim što su glavni oslonac cijelom tijelu, kosti su i zaštita vitalnih organa. Također, oni su naše skladište kalcija i drugih minerala. Zato je važno brinuti o njihovom zdravlju, a u tome nam može pomoći voće koje je dostupno u svako doba godine i po pristupačnoj cijeni - suhe šljive.

Izvrstan su izvor kalija, magnezija i vitamina K te polifenola koji doprinose zdravlju kostiju, smanjuju gubitak koštane mase i povećavaju gustoću kostiju.

Suhe šljive su dobre za zdravlje kostiju i probavu
Shutterstock 

Budući da suhe šljive također utječu na probavu, treba biti oprezan ako ih već niste koristili. Počnite s jednom do dvije dnevno, a zatim povećajte na pet komada. Najslađe su ako ih malo odložite u hladnjak, jer kad se stvrdnu, ukusnije su za žvakanje i podsjećaju na bombone.

Dobro voće su i suhe smokve jer su jako dobar izvor kalcija, a preporučuju se sjemenke sezama - žlica, dvije tijekom dana. Kalcijem su bogati i mliječni proizvodi, a prije svega preporučuju se fermentirano mlijeko, jogurt i kefir. Za cjelovite žitarice vrijedi pravilo da se namoče prije kuhanja, kako bi tijelo iz njih apsorbiralo kalcij, piše Stil.