Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu za cjelokupno zdravlje i održavanje zdrave težine, no jeste li znali da je to jedna od najboljih prilika za izgradnju i održavanje zdravih kostiju?

Započnite dan doručkom koji je bogat hranjivim tvarima za izgradnju kostiju, uključujući kalcij, vitamin D, K, fosfor, magnezij i kalij. Doručak koji se temelji na povrću i cijeđenim sokovima sadrži antioksidanse koji pomažu u smanjenju upale i jačaju kosti.

1. Jaja

Poširanje je zdrav način pripreme jaja
Shutterstock 

Ne samo da se jaja smatraju zlatnim standardom za visokokvalitetne proteine, već su i jedna od samo nekoliko namirnica koje sadrže vitamin D, neophodan za kosti. Uživajte u jajima kao dijelu zdravog doručka jer sadrže hranjive tvari.

2. Mlijeko

Mlijeko
Shutterstock 

Mliječni proizvodi jedan su od najboljih izvora kalcija i vitamina D, dinamičnog dvojca za zdravlje kostiju. Šalica mlijeka sadrži 300 miligrama ili 30 % dnevnog unosa kalcija, 15 % vitamina D i 10 % dnevnih potreba za kalijem. Kad birate biljne zamjene za mlijeko, svakako potražite one koje su obogaćene kalcijem i vitaminom D.

3. Grčki jogurt

Grčki jogurt
Shutterstock 

Uživanje u grčkom jogurtu izvrstan je način za poboljšanje zdravlja kostiju, zahvaljujući kalciju i proteinima koje sadrži. Jogurt se proizvodi od mlijeka, pa ne čudi da je odlična opcija za hranjive tvari koje podržavaju kosti.

4. Gljive

Omlet s gljivama
Shutterstock 

Kajgana napravljena s mnogo gljiva odličan je način da u svom prvom obroku dobijete više hranjivih tvari za izgradnju kostiju. Gljive su bogate vitaminom D, jednim od najvažnijih nutrijenata za vaše kosti.Vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij tako da može pomoći u stvaranju matrice potrebne za izgradnju i održavanje vašeg kosturnog tkiva, piše Lepa&Srećna

5. Sok od naranče

Naranča je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

Sok od cijeđene naranče osigurava veliku dozu kalcija i vitamina D.