Doručak je najvažniji obrok u danu.
Unatoč tome, neki ga i dalje izbjegavaju, a neki rade velike greške tijekom njegove konzumacije i pripreme, pa doručak nema željeni učinak. Kako vam se to u budućnosti ne bi događalo, otkrivamo kako ga pravilno servirati.
Doručak ne smije biti preobilan
Previše namirnica na vašem tanjuru će usporiti vaš metabolizam, ali i vas, zbog čega nećete biti u mogućnosti odraditi sve stvari u danu. Zato, izbjegavajte preobilne obroke, te se koncentrirajte na kvalitetan i uravnotežen omjer proteina i ugljikohidrata koji će vam dati potrebnu energiju. Također, pripazite da vaš doručak sadrži i kvalitetne masti.
Ne izbjegavajte proteine
Brojna istraživanja pokazala su kako doručak bogat proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje napadaje gladi. Drugim riječima, važno jest da vas doručak kvalitetno zasiti kako biste izdržali do sljedećeg obroka bez želje da posežete za nekvalitetnim namirnicama, samo zato što niste pametnije birali ono što jedete. Sendvič ili kroasan, te ostali pekarski proizvodi su najbrži i najlakši način za jutarnji obrok, ali i definitivno najgori izbor. Započnite dan zobenom kašom sa svježim voćem, chia sjemenkama i orašastim plodovima ili jajima.
Nemojte predugo čekati s doručkom
Ako doručak jedete nekoliko sati nakon ustajanja, velike su šanse da ćete pretjerati s unosom kalorija. Ne postoji savršeno vrijeme za doručak, no stručnjaci ističu kako nije dobro čekati da osjetite bol u trbuhu od gladi kako biste posegnuli za hranom.