"Prije smo se borili i kupovali uređaje, a danas smo u situaciji da se kompanije međusobno bore tko će nam dati svoj uređaj kako bi ga promovirali i prikazivali na svjetskoj razini!“ – ova rečenica dr. Krešimira Gabrić, specijaliste oftalmologije, čije je uže područje kirurgija katarakte i refraktivne kirurgije, najbolje dočarava ono što Klinika Svjetlost u tehnološkom smislu danas predstavlja u svijetu oftalmologije.

Tehnologija napreduje munjevitim brzinom, i svatko se bori za svoj dio kolača na tržištu, dok Klinika Svjetlost ima taj privilegij birati ono što se njima čini najbolje. Tako im, otkriva dr. Krešimir Gabrić, u Kliniku je došao zadnji krik tehnologije – intraokularna leća PureSee. Liječnici Klinike Svjetlost u mnogočemu su vizionari. 1998. godine prof. dr. sc. Nikica Gabrić, osnivač i ravnatelj Klinike Svjetlost, prvi je u jugoistočnoj Europi izveo lasersko skidanje dioptije, a uveo je i čitav niz drugih revolucionarnih zahvata u hrvatsku medicinu, poput operacije mrene ultrazvukom. Svjetlost ide korak dalje. I danas ispisuje oftalmologiju budućnosti svjetske razine. Klinika Svjetlost bila je među prvima u svijetu kada su počeli s ugradnjom multifokalnih leća Synergy od Američke kompanije Johnson & Johnson. Njemačka kompanija Schwind, kao lider u refrakcijskoj kirurgiji, Klinici Svjetlost je povjerila laser za skidanje dioptrije pod nazivom Atos i na njemu je izvedena u Europi prva operacija Smart Sight laserskog skidanja dioptrije. Metode liječenja i tehnologija neprestano se razvijaju, što se vidi i po današnjim modernim laserima, a kao takva unapređuje i čitavu struku.

Klinika Svjetlost Krešimir Gabrić
Robert Gašpert 

"Laseri danas imaju toliko dodataka koji snimaju oko i njegovu poziciju kako bi laserska zraka s maksimalnom preciznošću i bez utjecaja pomaka oka došla na mjesto gdje treba biti, dok laser iz 90-ih nije imao tu tehnologiju praćenja. Nadalje, laser koji je tada postojao brusio je centar oka, jer se u centru skidao minus, a današnji, moderni laseri imaju mapiranu rožnicu i mapa točno navodi laser gdje će što brusiti“, pojašnjava dr. Krešimir Gabrić, napominjući kako je lasersko skidanje dioptrije danas procedura s najvećim stupnjem pojedinačnog zadovoljstva u medicini, a u Klinici Svjetlost u 25 godina izveli su preko 180.000 zahvata.

Kako je Klinika Svjetlost referentni centar za brojna tehnološka rješenja u oftalmologiji, ne čudi što ih je kompanija Johnson & Johnson ponovno odabrala za svoje partnere, ovog puta kako bi 'testirali' njihovu intraokularnu leću PureSee.

"Sve leće s punim rasponom vida na tržištu u svom dizajnu sadržavaju kružnice. To su, laički rečeno, svojevrsne stepenice u leći, koncentrične kružnice, koje daju određenu dubinu fokusa. PureSee leća, međutim, nema 'stepenice' nego je zakrivljena bez tih koncentričnih kružnica u sebi. Koncentrične kružnice imaju efekt da ih po noći, kod jakog svjetla, možete vidjeti, a da bi to izbjegli, svi pokušavaju napraviti leću bez kružnica u dizajnu, koja će imati potrebnu dubinu fokusa na daljinu i blizinu. Sada ćemo mi prvi sudjelovati u valorizaciji jedne takve priče“, otkriva dr. Krešimir Gabrić.

Krešimir Gabrić
Robert Gašpert 

Dugačak je popis tehnoloških 'čuda' koja se koriste u Klinici Svjetlost, a koje su njihovi liječnici objeručke prihvatili. 

"U kirurgiji katarakte, primjerice, mi danas više ne gledamo na okular, nego imamo 75-inčni veliki monitor koji radi u 3D tehnologiji. Kirurg ima 3D naočale i operira 3D tehnologijom. Mislim da smo mi jedini u ovom dijelu Europe, a možda i šire, koji taj mikroskop imamo i koristimo. Otkad smo kupili taj mikroskop prije četiri godine naš prof. dr. sc. Ratimir Lazić niti jednom nije više operirao na okular. Toliko mu to dobro leži da tako operira sve: mrenu i vitrektomije“, kaže dr. Krešimir Gabrić, napominjući kako svi ti moderni strojevi rade na nekom tipu umjetne inteligencije koja ima svoj naučeni obrazac.

"Najbolje to možemo prezentirati na temelju žute pjege ili makule. Za makulu postoji dijagnostička pretraga koja se zove optička koherentna tomografija. Ona gleda debljinu i kvalitetu žute pjege. Postoje razne bolesti u žutoj pjezi, koje uređaj danas snimi i sam prepozna patologiju, odnosno je li riječ o dijabetičkom edemu, degeneracija staračke pjege, vlažnog ili ne vlažnog oblika i sl.“, pojašnjava doktor i napominje kako ovaj primjer dokazuje da se umjetne inteligencije ne moramo bojati, jer nas u mnogim segmentima neće zamijeniti, već će nam olakšati donošenje odluka - u ovom slučaju postavljanje što preciznije dijagnoze. Ovakvu tehnologiju nije teško razviti, stroju treba reći što je što, a on će s velikom preciznošću naučiti raditi za vas. U Klinici Svjetlost cilj je, otkriva dr. Krešimir Gabrić, razviti vlastiti proizvod koji će raditi na tom principu te ga probati komercijalizirati u prodajnom smislu. Iako detalje ne otkrivaju, ne sumnjamo kako će se o novom 'pothvatu' ove poznate klinike još itekako čuti.

Inače, nakon lanjskog uspješnog međunarodnog kongresa na temu "Novi trendovi u oftalmologiji", Klinika Svjetlost i ove će godine, u listopadu, na jednom mjestu ponovno okupiti vodeće svjetske stručnjake iz područja oftalmologije. Kongres će trajati dva dana, a Klinika Svjetlost organizira ga zajedno s Hrvatskim društvom liječnika za kirurgiju katarakte i refraktivnu kirurgiju.

*Sadržaj nastao u suradnji s Klinikom Svjetlost.