Kivi ima brojne dobrobiti, ne samo za probavni sustav, već i za kožu i emocionalno blagostanje: nutricionisti to potvrđuju.

Nutricionistički tim klinike Mira + Cueto preporučuje ovo voće jer 'blagotvorno djeluje na gastrointestinalnu razinu, smanjujući upalu u želucu povezanu s probavnim problemima i zatvorom'.

Ističu njihov visok sadržaj topivih i netopivih vlakana. 'Dakle, zadržava vodu i poboljšava transport hrane kroz probavni sustav, sprječava zatvor i smanjuje upale.' Ima i prebiotičko djelovanje koje jača crijevnu floru.

Maska za lice od kivija.jpg
Shutterstock 

Iz Mira + Cueto preporučuje konzumaciju ovog voća dva puta dnevno, a osim što spriječa nadutost ima i druge benefite. 

• Zasitan zahvaljujući visokom udjelu vlakana koja također pomažu u kontroli razine kolesterola.

• Sprječava i ublažava zatvor. Riječ je o voću bogatom antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. 'Tijekom godišnjeg odmora puno smo izloženi suncu, što se prevodi u povećanje slobodnih radikala koje moramo neutralizirati kako bismo kontrolirali oksidativne procese i starenje.'

Visok udio vitamina C (viši nego u citrusima) i drugih vitamina koji pojačavaju njegova antiinfektivna svojstva čine ga voćem koje jača imunološki sustav i pomaže u prevenciji virusnih infekcija.

Dobrobiti kivija za naše emocije

Kivi dokazano poboljšava naše emocionalno stanje jer, između ostalog, sadrži melatonin. Stručnjakinja za spavanje Teresa Schnorbach rangirala je najbolje namirnice za bolji san, a kivi je stavila na drugo mjesto, posebno ako se jede sat vremena prije spavanja i redovito svake večeri mjesec dana, piše Stil.

Kivi
Shutterstock 

Kao da to nije dovoljno, nekoliko je stručnjaka povezalo nedostatak vitamina C s mentalnim i fizičkim umorom. Stoga visok sadržaj vitamina C u kiviju pomaže u obnavljanju energije.

Kad ga konzumirati?

Bilo kad! Međutim, ako se želite usredotočiti na njegove dobrobiti za crijeva, dobro je voće za doručak. Osim toga, u ovo doba dana 'pomaže u jačanju imunološkog sustava i pokrivanju potreba za antioksidansima tijekom dana', tvrde iz Mira + Cueto. Možete ga jesti prije ili poslije obroka. 

U slučaju otežane probave treba ga uzimati prije ili poslije proteinskog obroka, jer olakšava probavu proteina, povećava njihovu apsorpciju i smanjuje osjećaj težine koji se može povezati s visokoproteinskom prehranom.