Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 NAMIRNICA KOJE NIKAKO NEMOJTE JESTI ZA VEČERU: Stvaraju problem s kojim se muče mnogi ljudi

Izbjegavanje određenog povrća za vrijeme večere može spriječiti nadutost i poboljšati probavu.

 Hrana koja izaziva nadutost.jpg Izvor: Shutterstock

Nadutost je osjećaj nelagode u trbuhu uzrokovan prekomjernim stvaranjem plinova ili zadržavanjem tekućine, a mnogi se ljudi bore s tim problemom. Postoji nekoliko čimbenika koji mogu doprinijeti nadutosti, kao što su prebrzo jedenje, masna hrana, prejedanje, stres, hormonalne promjene, zatvor i osjetljivost na hranu.

Jedan od učinkovitih načina za sprječavanje nadutosti je izbjegavanje određenih namirnica, posebno u vrijeme večere, kada naše tijelo usporava i teže probavlja hranu.

U nastavku saznajte kojih 8 vrsta povrća trebate izbjegavati za večeru ako ste skloni nadutosti.

1. Brokula

 Brokula može izazvati nadutost Izvor: Unsplash

Brokula je povrće iz obitelji kupusnjača i bogato je raznim nutrijentima. Međutim, sadrži šećer zvan rafinoza, koji je teško probavljiv. To može dovesti do plinova i nadutosti.

Ako jedete brokulu kasno navečer, ona također može uzrokovati probavne smetnje i ometati dobar san.

2. Prokulice

Prokulice također pripadaju obitelji kupusnjača i sadrže rafinozu. Kao što je već spomenuto, rafinoza može biti teško probavljiva i može dovesti do probavnih problema ako se konzumira prije spavanja.

Također, ovo povrće je bogato vlaknima, koja mogu uzrokovati plinove i nadutost. Ograničite unos prokulica ili ih u potpunosti izbjegavajte ako vas muči nadutost.

3. Cvjetača

 Cvjetača može izazvati nadutost Izvor: Shutterstock

Cvjetača, koja je slična brokuli i prokulicama, izuzetno je hranjiva i pruža nam razne zdravstvene dobrobiti. Međutim, sadrži spoj zvan sulforafan koji također može uzrokovati plinove i nadutost. Također sadrži veliku količinu vlakana koja mogu biti teško probavljiva.

4. Kupus

Kupus je također vrlo hranjivo povrće, no ako ga jedete za večeru također može uzrokovati plinove i nadutost zbog visokog sadržaja vlakana i rafinoze. Međutim, preporučljivo je da se jede za doručak ili ručak, jer ako ga jedete za večeru može utjecati na kvalitetu sna.

5. Luk

Luk sadrži fruktane, vrstu ugljikohidrata koji mogu uzrokovati plinove i nadutost. Također je bogat vlaknima, što može pogoršati problem.

6. Češnjak

 Češnjak može izazvati nadutost
Češnjak je svakom jelu snažan, aromatičan i zdrav dodatak
Izvor: Profimedia

Češnjak se smatra supernamirnicom zahvaljujući brojnim nutritivnim svojstvima i zdravstvenim dobrobitima koje pruža. Međutim, češnjak također sadrži fruktane, koji mogu dovesti do nadutosti i plinova, te mogu izazvati refluks kiseline, što može ometati san.

7. Grašak

Grašak je bogat hranjivim tvarima, posebice antioksidansima. To ga čini izvrsnim dodatkom vašoj prehrani, ali grašak također može izazvati nadutost zbog visokog sadržaja vlakana i fruktoze. Grašak također sadrži šećerne alkohole koji mogu uzrokovati probavne probleme.

8. Batat

Batat je dobar izvor vlakana i hranjivih tvari, ali nekim ljudima može biti teško probavljiv. On sadrži vrstu ugljikohidrata koji se zove škrob, a koji može uzrokovati plinove i nadutost, osobito ako se jede u velikim količinama.

Povezane vijesti

Tagovi

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image