Cvjetača je jedna od najzdravijih namirnica i svakako se preporučuje uvrstiti je u prehranu ako želite smršaviti.

Ovo povrće ima tek 25 kalorija na količinu od 100 grama, a sadrži vitamine A, B, C, E i K. Također, bogata je mineralima među kojima su kalij, sumpor, fosfor, bakar, mangan, selen, natrij, cink i magnezij. Obiluje i antioksidansima i fitokemikalijama.

Znanstvena istraživanja su pokazala da cvjetača pomaže u zaštiti od visokog tlaka, ateroskleroze, moždanog udara i infarkta. Doprinosi i smanjenju lošeg LDL kolesterola koji je odgovoran za aterosklerozu, bolest arterija koja označava stvaranje plaka u stijenci krvnih žila i jedan je od vodećih uzroka smrti u zapadnim zemljama.

Cvjetača sadrži mnoštvo antioksidansa koji djeluju protuupalno i pomažu u izgradnji zdravog imunološkog sustava. Redovita konzumacija ovog povrća odlična je za kožu jer je pomlađuje, a ubrzava i metabolizam. Hranjive tvari iz cvjetače pridonose zdravlju kose i vlasišta, potiču rast kose te sprječavaju njezino opadanje.

Cvjetača je korisna kod liječenja bronhitisa, dijabetesa, gastritisa, bolesti desni, a koristi se za bolesti jetre.

Kod ove dijete je važno piti dovoljne količine vode te se preporučuje izbaciti iz upotrebe proizvode od brašna, soli i šećera. Također, ne bi trebali piti alkoholna i gazirana pića.

U tjedan dana cvjetača dijete je moguće izgubiti i do sedam kilograma.

Primjer jelovnika

Ponedjeljak

Doručak: 2 kuhana jaja, zeleni čaj bez šećera

Ručak: vegetarijanska juha od povrća s cvjetovima, pečena riba, 200 ml soka od jabuka

Večera: gulaš od cvjetače, biljni čaj bez šećera

Utorak

Doručak: zobena kaša na vodi s voćem (osim banane i grožđa)

Ručak: juha od cvjetače, porcija pirjane puretine, kriška raženog kruha

Večera: pečeno povrće po vlastitom izboru (brokula, paprika, rajčica, luk i mrkva)


Srijeda

Doručak: porcija heljdine kupine, 200 ml kefira bez masnoće

Ručak: juha od povrća, čaj bez šećera

Večera: svježa salata od cvjetače, rajčice, vrtnog bilja, začinjena 1 žličicom maslinovog ulja, zeleni nezaslađeni čaj

Cvjetača
Shutterstock 


Četvrtak

Doručak: kaširana juha, kriška raženog kruha, polovica grejpa

Ručak: 300 g kuhanih cvjetova, zelena jabuka pečena s medom i sirom

Večera: bilo koje voće osim grožđa i banane


Petak

Doručak: porcija pečene cvjetače, slab čaj / kava bez šećera

Ručak: juha od povrća s povrćem, porcija pirjane ribe, polovica šipka

Večera: salata od svježeg povrća, začinjena malom količinom biljnog ulja.


Subota

Doručak: porcija kuhane riže, suho voće (grožđice, suhe šljive)

Ručak: lagana povrtna juha, pečena cvjetača, jedna naranča

Večera: kuhana ili pečena teletina, kuhana cvjetača


Nedjelja

Doručak: gulaš od cvjetače, nezaslađeni čaj

Ručak: pire juha, porcija kuhane ribe s niskim udjelom masti s povrćem

Večera: biljni čaj bez šećera