Cvjetača je jedna od najzdravijih namirnica i svakako se preporučuje uvrstiti je u prehranu ako želite smršaviti.
Ovo povrće ima tek 25 kalorija na količinu od 100 grama, a sadrži vitamine A, B, C, E i K. Također, bogata je mineralima među kojima su kalij, sumpor, fosfor, bakar, mangan, selen, natrij, cink i magnezij. Obiluje i antioksidansima i fitokemikalijama.
Znanstvena istraživanja su pokazala da cvjetača pomaže u zaštiti od visokog tlaka, ateroskleroze, moždanog udara i infarkta. Doprinosi i smanjenju lošeg LDL kolesterola koji je odgovoran za aterosklerozu, bolest arterija koja označava stvaranje plaka u stijenci krvnih žila i jedan je od vodećih uzroka smrti u zapadnim zemljama.
Cvjetača sadrži mnoštvo antioksidansa koji djeluju protuupalno i pomažu u izgradnji zdravog imunološkog sustava. Redovita konzumacija ovog povrća odlična je za kožu jer je pomlađuje, a ubrzava i metabolizam. Hranjive tvari iz cvjetače pridonose zdravlju kose i vlasišta, potiču rast kose te sprječavaju njezino opadanje.
Cvjetača je korisna kod liječenja bronhitisa, dijabetesa, gastritisa, bolesti desni, a koristi se za bolesti jetre.
Kod ove dijete je važno piti dovoljne količine vode te se preporučuje izbaciti iz upotrebe proizvode od brašna, soli i šećera. Također, ne bi trebali piti alkoholna i gazirana pića.
U tjedan dana cvjetača dijete je moguće izgubiti i do sedam kilograma.
Primjer jelovnika
Ponedjeljak
Doručak: 2 kuhana jaja, zeleni čaj bez šećera
Ručak: vegetarijanska juha od povrća s cvjetovima, pečena riba, 200 ml soka od jabuka
Večera: gulaš od cvjetače, biljni čaj bez šećera
Utorak
Doručak: zobena kaša na vodi s voćem (osim banane i grožđa)
Ručak: juha od cvjetače, porcija pirjane puretine, kriška raženog kruha
Večera: pečeno povrće po vlastitom izboru (brokula, paprika, rajčica, luk i mrkva)
Srijeda
Doručak: porcija heljdine kupine, 200 ml kefira bez masnoće
Ručak: juha od povrća, čaj bez šećera
Večera: svježa salata od cvjetače, rajčice, vrtnog bilja, začinjena 1 žličicom maslinovog ulja, zeleni nezaslađeni čaj
Četvrtak
Doručak: kaširana juha, kriška raženog kruha, polovica grejpa
Ručak: 300 g kuhanih cvjetova, zelena jabuka pečena s medom i sirom
Večera: bilo koje voće osim grožđa i banane
Petak
Doručak: porcija pečene cvjetače, slab čaj / kava bez šećera
Ručak: juha od povrća s povrćem, porcija pirjane ribe, polovica šipka
Večera: salata od svježeg povrća, začinjena malom količinom biljnog ulja.
Subota
Doručak: porcija kuhane riže, suho voće (grožđice, suhe šljive)
Ručak: lagana povrtna juha, pečena cvjetača, jedna naranča
Večera: kuhana ili pečena teletina, kuhana cvjetača
Nedjelja
Doručak: gulaš od cvjetače, nezaslađeni čaj
Ručak: pire juha, porcija kuhane ribe s niskim udjelom masti s povrćem
Večera: biljni čaj bez šećera