Ljudi često neopravdano vjeruju da je krumpir namirnica koja deblja pa ga izbjegavaju u prehrani, no to nije točno. 100 grama kuhanog krumpira ima samo 87 kalorija, a osim toga bogat je vitaminima i mineralima. Također pun je vlakana koja pomažu probavi i čine nas sitima.

Dapače, postoji i krumpir dijeta u kojoj vam ova namirnica može pomoći i u gubitku kilograma. No, postoji i jedna caka. Naime, ova dijeta je vrlo restriktivna pa se ne preporučuje da je se pridržavate duže od 3 dana, no u tom trodnevnom periodu moguće je izgubiti između 3 i 5 kilograma.

Ono što je bitno napomenuti je da, dok sami krumpir ne sadrži puno kalorija, to se drastično mijenja kad ga pržite na ulju pa ova dijeta neće biti od koristi budete li jeli prženi krumpir. Također, dodatne kalorije nabit će razni popularni preljevi i umaci pa je u ovoj dijeti kao prilog dozvoljen jedino nemasni jogurt.

U krumpir dijeti konzumira se i nemasni jogurt
Shutterstock 

Prije nego što krenete na ovu vrlo restriktivnu dijetu preporučljivo je da se posavjetujete sa svojim liječnikom. U nastavku pročitajte kako funkcionira krumpir dijeta dan za danom.

Prvi dan

Doručak: jedan kuhani nezasoljeni krumpir i čaša nemasnog jogurta

Ručak: dva kuhana krumpira bez soli i čaša nemasnog jogurta

Večera: dvije čaše nemasnog jogurta

Drugi dan

Doručak: jedna čaša nemasnog jogurta

Ručak: dva kuhana krumpira bez soli i čaša nemasnog jogurta

Večera: jedan kuhani nezasoljeni krumpir i čaša nemasnog jogurta

Treći dan

Doručak: jedan kuhani nezasoljeni krumpir

Ručak: jedan kuhani nezasoljeni krumpir i čaša nemasnog jogurta

Večera: čaša nemasnog jogurta

Ako ste se strogo pridržavali ove dijete nakon tri dana trebali biste imati 3 do 5 kilograma manje, no tu je jako bitno da se nakon završetka dijete ne vratite odmah starom režimu prehrane i da se posvetite fizičkoj aktivnosti kako biste izbjegli jo-jo efekt i brzi povratak kilograma.

Obroke biste nakon završetka ove dijete trebali povećavati postupno.