Rotacijsku dijetu osmislio je nizozemski nutricionist, doktor Martin Katahn još 1963. godine. On sam je tim načinom prehrane u manje od godinu dana izgubio 34 kilograma, nakon čega je o svojoj dijeti napisao knjigu koja brzo postala bestseller diljem svijeta.
On tvrdi da već tijekom prvog tjedna ove dijete možete izgubiti do 2,5 kilograma, u drugom 1,1 kilograma te u trećem do 2,3 kilograma. Budući da je ova dijeta izrazito restriktivna, preporučuje se da se prije nego što se u nju upustite posavjetujete sa svojim liječnikom.
Doktor Katahn tvrdi da uz pomoć ove dijete možete izgubiti oko pola kilograma dnevno, ali isključivo ako se strogo pridržavate pravila. Iznimno je bitno da se strogo pridržavate razdoblja u kojima ne smijete ništa jesti da u tim periodima pijete samo običnu ili blago mineralnu vodu.
Prva tri dana
Tijekom prva tri dana ove dijete ne biste smjeli unijeti više od 600 kalorija, a ovo je primjer jelovnika.
Doručak: pola grejpa, kriška kruha od cjelovitog zrna i malo sira; ili pola banane i šalica žitarica s obranim mlijekom; ili komad kruha od cjelovitog zrna s maslacem od kikirikija i jabuka
Ručak: 100 grama nemasnog sira, 50 grama tunjevine ili lososa, pet krekera ili kriška kruha od integralne pšenice i šalica povrća
Večera: 85 grama mesa po izboru, šalica povrća, komad sira, salata i voćka.
Naredna četiri dana
U ovom je razdoblju dopušten unos 900 kalorija dnevno.
Doručak: pola banane, žitarice i obrano mlijeko; ili šalica bobičastog voća, pet integralnih krekera i 100 grama nemasnog sira
Ručak: 50 grama tunjevine sa žličicom majoneze, dvije kriške integralnog kruha i pola grejpa
Večera: šalica šparoga ili mahuna, 85 grama mesa po izboru i jedna jabuka
Drugi tjedan
Tijekom drugog tjedna rotacijske dijete dozvoljen je unos 1200 kalorija dnevno, a uz to, dopušteno je jesti i voće do triput dnevno.
Obroke možete obogatiti žličicom maslaca, margarina, majoneze ili preljeva za salatu. Porcije mesa se povećavaju na 150 do 175 grama.
Po isteku ovog tjedna, rotacija započinje ponovo, no potrebno je napraviti pauzu od tjedan ili dva.
Periodi ‘gladovanja’:
1. dan: ne jede se ništa od 02:59 do 7:08 te od 15:24 do 19:23.
2. dan: ne jede se ništa od 03:35 do 07:57 te od 16:13 do 19:56
3. dan: ne jede se ništa od 04:11 do 08:46 te od 17:02 do 20:35
4. dan: ne jede se ništa od 04:48 do 09:35 te od 17:51 do 21:14
5. dan: ne jede se ništa od 05:27 do 10:24 te od 18:41 i 21:53
6. dan: ne jede se ništa od 06:08 do 11:16 te od 19:34 do 22:37
7. dan: ne jede se ništa od 06:52 do 12:08 te od 20:24 do 23:24
8. dan: ne jede se ništa od 7:40 do 12:59 te od 21:14 do 00:14
9. dan: ne jede se ništa od 08:31 do 13:48 te od 22:04 do 01:08
10. dan: ne jede se ništa od 09:24 do 14:36 te od 22:51 do 02:02
11. dan: ne jede se ništa od 10:18 do 15:22 te od 23:35 do 02:59
12. dan: vraćate se na početak rasporeda pa treba imati na umu da se 12. dan i početak rasporeda preklapaju pa u period od 23:35 (12. dan) do 07:08 (1. dan) ne smijete konzumirati ništa osim vode.