Masna jetra ima dva oblika, jedan pogađa osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol, ali drugi oblik se može javiti i kod osoba koje ne piju, a sve je to zbog prehrane.

Nealkoholna masna bolest jetre znači da se masnoća nakupila u jetri i ugrožava njezine funkcije, a posebno je jedna namirnica pogubna za ovaj važan organ u tijelu.

Jetra.jpg
Shutterstock 

Crveno meso može povećati rizik od nealkoholne bolesti masne jetre, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Nutrition. Obuhvaćao je podatke čak 78.000 žena prikupljane tijekom dva desetljeća, a pokazalo se da su one žene koje su meso jele samo jednom tjedno imale puno manji rizik od ove bolesti.

Žene koje su jele crveno meso nekoliko puta tjedno, ili čak svaki dan, bile su u mnogo većem riziku od bolesti masne jetre. Nutricionisti i liječnici također upozoravaju da nije svejedno u kojem obliku konzumirate meso. Svježe meso nosi manji rizik od prerađenog mesa kao što su suhomesnati proizvodi. Oni sadrže cijeli niz loših sastojaka koji slabe imunitet i povećavaju rizik od kroničnih bolesti.

'Potrebno je više studija kako bi se utvrdila točna veza između crvenog mesa, mesnih prerađevina i bolesti jetre. Ali ja bih svima savjetovala da jedu više proteina biljnog podrijetla, manje rafiniranih ugljikohidrata i tretiraju meso kao kolač – jedu ga samo s vremena na vrijeme', rekla je nutricionistica Kristin Kirkpatrick, a prenosi Kurir

Nealkoholna masna bolest jetre obično ne uzrokuje simptome sve dok nije uznapredovala, pa ako ste zabrinuti, obratite se svom liječniku. Nekoliko znakova upozorenja su kronični umor i bol u gornjem desnom dijelu trbuha.