Dukan dijeta ne samo da je jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu već je obožavaju i brojne poznate ljepotice poput Penelope Cruz, Jennifer Lopez i Kate Middleton.

Osmislio ju je francuski dijetetičar Pierre Dukan, a obećava gubitak od 10 kilograma već u prvom tjednu.

Kate Middleton nosi žuto
Alistair Grant-AP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Ova se dijeta temelji na konzumiranju hrane koja sadrži proteine i one koja ima mali udio masti i ugljikohidrata. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina nećete osjećati glad, a zahvaljujući smanjenju ugljikohidrata trebali biste mršavjeti.

Podijeljena je u četiri glave faze; napad, krstarenje, konsolidacija i održavanje. Prve namijenjene su za gubljenje kilograma, a druge dvije bi trebale spriječiti da se kilogrami vrate.

U nastavku donosimo detaljan popis dozvoljenih namirnica u svakoj fazi Dukan dijete.

Prva faza: Napad

Prva faza, napad, je najintenzivnija. Traje najviše sedam dana i započinje tako da se jedu neograničene količine nemasnog proteina s 1.5 žlicom zobenih pahuljica.

U ovoj fazi je dozvoljeno jesti neograničene količine čistih proteina, no ipak se savjetuje da budete umjereni. Jedino ograničenje je da sve namirnice koje konzumirate moraju imati vrlo nizak sadržaj masti.

Kuhana govedina.jpg
Shutterstock 

Dozvoljene namirnice: piletina i sve vrste peradi, no obavezno bez kože, nemasna govedina, divljač, teletina, sve vrste morskih plodova, riba, lignje, jetrica, jezik, nemasni mliječni proizvodi, tofu, jaja, kiseli krastavci

Druga faza: Krstarenje

Druga faza, krstarenje traje 1-12 mjeseci i tijekom nje naizmjenično bi se trebali jesti nemasni proteini jedan dan, a sljedećeg dana nemasni protein s povrćem bez škroba uz dodane 2 žlice zobenih pahuljica dnevno.

U drugoj se fazi uz sve namirnice iz prve dodaje povrće.

Za što su dobre mahune.jpg
Shutterstock 

Nove dozvoljene namirnice su: brokula, paprika, gljive, bundeva, repa, patlidžan, artičoke, mahune, špinat, kelj, sve zeleno lisnato povrće, celer, krastavci, šparoga, luk, cvjetača, kupus, prokulice, cikla i mrkva.

Treća faza: Konsolidacija

U trećoj, fazi konsolidacije čije je trajanje zavisno o ostalim fazama, jedete neograničenu količinu nemasnih proteina i povrća, malo ugljikohidrata i masti, a tijekom jednog dana u tjednu jedete isključivo nemasni protein, plus 2.5 žlice zobenih pahuljica dnevno. Treća faza kombinira namirnice iz prve dvije faze s dodatkom unosa male količine voća i kruha, kao i sira.

Zrnati sir
Shutterstock 

Posebnost ove faze je u slavljeničkim obrocima, kojima se možete počastiti dva puta tjedno. Podrazumijeva jedno predjelo, jedno glavno jelo, jedan desert i čašu vina. Također, postoji i proteinski dan, kad jedete isključivo protein, kao u prvoj fazi napada.

Četvrta faza- održavanje

Posljednja faza, održavanje, kojim bi se nakon gubitka kilograma, nova kilaža trebala održavati, uglavnom se nastavljaju pravila iz treće faze.

Također, dok vam je težina stabilna, ne morate ih striktno slijediti. Preporučuje se korištenje faze konsolidacije za planiranje obroka.