Rižina dijeta datira iz 1934. godine, kada je dr. Walter Kempner, koji se pridružio timu na Odsjeku za medicinu Sveučilišta Duke, počeo je koristiti dijetu s malo soli i masti za liječenje raznih bolesti poput bolesti bubrega. Izraz 'rižina dijeta' dolazi od činjenice da je tada svaki pacijent uz obrok dobivao zdjelicu riže. Vrlo brzo se pokazalo da takav način prehrane, osim što ima blagotvoran učinak na zdravlje, rezultira i gubitkom kilograma.

Riža
Unsplash 

I danas se rižinom dijetom, uz prekomjernu tjelesnu težinu, liječe i brojni zdravstveni poremećaji poput bolesti srca i dijabetesa. Zapravo, Sveučilište Duke u Sjevernoj Karolini u SAD-u nudi rezidencijalni program u kojem pacijent može postići svoju idealnu težinu za 2 do 4 tjedna uz medicinski nadzor i stručnu njegu. Za one koje ne privlači program tipa 'boot camp', postoji i kućna verzija objašnjenja u knjizi 'The Rice Diet Solution' autora Kitty i Roberta Rosatija.

Osnovna pravila dijete

Unatoč nazivu, tijekom rižine dijete jede se više od same riže. Točnije, riža je jedna od 30 dopuštenih namirnica koje su bogate složenim ugljikohidratima, a siromašne solju, mastima, proteinima i šećerom. Primarni cilj uključenih namirnica je detoksikacija organizma uz prevenciju ili liječenje kroničnih bolesti, a mršavljenje dolazi 'samo od sebe'.

3 faze rižine dijete

Prva je faza detoksikacije koja traje tjedan dana. Tijekom nje unos hrane je oskudan, a uključuje samo nekoliko škrobnih namirnica poput smeđe riže ili kvinoje. Voće je dozvoljeno samo jedan dan u prvom tjednu, a ostalih 6 dana povrće i nemasni mliječni (ili sojini) proizvodi kombiniraju se sa škrobnom hranom). U prvoj fazi dnevno se troši 800 kcal, ugljikohidrati čine do 89% energije, a unos natrija doseže samo 300 mg.

Kako se mršavi s rižinom dijetom
Shutterstock 

Druga faza je aktivno mršavljenje koje traje do postizanja željene tjelesne mase. Jelovnik je nešto slobodniji jer dopušta 1200 kcal dnevno, a od prve faze se razlikuje po tome što se jedan dan umjesto povrća može jesti proteinska hrana - prvo riba, a tek onda nemasni mliječni proizvodi ili meko meso. U drugoj fazi ugljikohidrati daju oko 80% ukupne energije, a unos natrija doseže 500 mg.

Posljednja faza održavanja razlikuje se od druge faze po dodatnih 200 kcal dnevno koje se osiguravaju uvođenjem namirnica poput tofua, sira, maslina i orašastih plodova. Ribu biste trebali jesti dva puta tjedno, a ako još mršavite, povrće je moguće treći dan zamijeniti proteinima.

Kako se mršavi s rižinom dijetom
Shutterstock 

Nizak unos soli iznimno je važan dio prehrane, budući da autori smatraju da slana hrana potiče apetit i uzrokuje debljanje. Umjesto soli poželjno je koristiti biljne začine.

Neka osnovna pravila prehrane uključuju 3 obroka dnevno i vježbanje Tai Chija ili joge 1 sat dnevno. Za one koji to ne vole mogu i plivati ​​ili šetati. Budući da je sama dijeta siromašna kalcijem i vitaminom D, njeni autori preporučuju multivitaminski dodatak prehrani, prenosi Elle.rs

Ljubitelje kave razveselit će podatak da je dozvoljena jedna šalica kave dnevno (ne u prvoj fazi), ali bez mlijeka, vrhnja i šećera. No, kavu možete zasladiti medom ili javorovim sirupom.

Benfiti dijete

Dijeta ima dugu povijest, a za one koji pohađaju Sveučilište Duke razvijen je cjelovit program za poboljšanje zdravlja i postizanje vitke linije. Dijeta nudi brzo i učinkovito mršavljenje, iako je njezina dugotrajnost upitna.

Sol
Shutterstock 

Najveća prednost je ograničenje unosa soli koje u današnje vrijeme poprima alarmantne razmjere. Visoki unos soli dovodi do nakupljanja tekućine u tijelu, ali i povećava rizik od raznih bolesti, posebice visokog krvnog tlaka.

Popis namirnica koje se smiju jesti možda nije dugačak, ali je popis nutritivno vrijednih namirnica koje su poželjne u svačijoj prehrani. Redovita tjelesna aktivnost i kontrola stresa dodatni su pozitivni aspekti prehrane.

Nedostaci u prehrani

Rižina dijeta vjerojatno dobro funkcionira u kontroliranom okruženju Sveučilišta Duke, no kod kuće je puno zahtjevnija. Za njegovu provedbu potrebna je velika disciplina, a zbog visoke restriktivnosti teško ju je se dugoročno pratiti.

Riža
Shutterstock 

Unos masti i bjelančevina u samoj prehrani vrlo je ograničen i manji od preporučenog, zbog čega postoji opasnost od brojnih deficita. To je također jedan od razloga zašto dijete mogu dovesti do velikog gubitka mišićne mase

Dijeta je dobar izbor za one koji zbog zdravstvenih razloga moraju brzo smršavjeti, ali samo uz prethodno odobrenje liječnika.

Ogledni jelovnik

Doručak

• Kriška integralnog kruha i ½ šalice svježeg sira

• Jabuka

Ručak

• 1 šalica riže s gljivama

• Čaša nezaslađenog prirodnog voćnog soka

Večera

• 1 šalica kuhane tjestenine s brokulom

• Naranča