Obitelj Melis porijeklom je iz Perdasdefogua, grada na otoku Sardiniji. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, ima najveći postotak stogodišnjaka na svijetu.
Ova obitelj je najstarija na svijetu i drži rekord u dugovječnosti, devetero braće i sestara zajedno imaju 861 godinu, a najstariji član ima 109 godina.
Novinar i istraživač Dan Buettner, godinama proučava navike ljudi u plavim zonama (neznanstveni izraz za geografske regije u kojima žive najstariji ljudi na svijetu), a posjetio je i obitelj Melis i s njima razgovarao o njihovoj prehrani.
On je otkrio da svi članovi ove obitelji svaki dan jedu isti obrok. Riječ je o minestrone juhi s tri vrste graha, kruh od kiselog tijesta i čaši crnog vina.
Minestrone juha obitelji Melis
Ovakva juha se na Sardiniji tradicionalno priprema s bilo kojim povrćem koje u tom trenu imaju u vrtu, no uvijek mora sadržavati grah i fregulu (vrstu tjestenine s grizom).
Sastojci:
- 7 jušnih žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žuti luk srednje veličine
- 2 mrkve srednje veličine
- 2 stabljike celera srednje veličine
- 2 žličice nasjeckanog češnjaka
- 1 konzerva rajčice
- 3 krumpira srednje veličine
- 1,5 šalica nasjeckanog komorača
- 1/2 šalice nasjeckanog svježeg peršinovog lista
- 2 jušne žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
- 1/2 šalice suhog boba
- 1/2 šalice šarenog graha
- 1/3 šalice suhog slanutka
- 6-8 čaša vode
- 2/3 šalice fregule ili kus kusa ili tjestenine acini di pepe
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/2 čajne žličice papra
Priprema:
1. Zagrijte 3 jušne žlice maslinovog ulja u velikom loncu za juhu na srednje jakoj vatri
2. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te dinstajte, često miješajući, dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i kratko prodinstajte.
3. Dodajte rajčicu, nasjeckani krumpir, komorač, peršin, bosiljak te bob, grah i slanutak. Dolijte vodu tako da je sve povrće pokriveno i da ima oko 3 cm vode iznad njega.
4. Pojačajte vatru i pričekajte da zakuha, a onda je ponovo smanjite i pustite da se polako krčka u nepokrivenoj posudi dok grahorasto povrće ne omekša. To će trajati otprilike sat i pol ako koristite suho povrće, a ako ga uzimate iz konzerve, dovoljno je samo desetak minuta. Po potrebi dodavajte vode.
5. Umiješajte tjesteninu, sol i papar, a ako vam se juha čini pregustom slobodno dodajte vode, do 2 čaše. Nastavite krčkati dok tjestenina ne omekša, nekih desetak minuta.
6. Prije nego ulijete juhu, u zdjelicu dodajte žlicu maslinovog ulja.