Bilirubin je žućkasta tvar koja se nalazi u žuči, tekućini koju vaša jetra stvara za pomoć u probavi hrane. Stvara se prirodno, uglavnom kada stare crvene krvne stanice odumiru i raspadaju se. Bilirubin može biti toksičan, osobito kada su vaše razine visoke dulje vrijeme, a vaše tijelo ima različite načine da ga se riješi, poput stolice, urina i žuči.

Visoka razina bilirubina poznata je kao hiperbilirubinemija. Test krvi za bilirubin može pomoći vašem liječniku da odredi koliko ove potencijalno toksične tvari ima u vašoj krvi. Također se može koristiti za probir temeljne bolesti koja uzrokuje curenje bilirubina u krv.

Jetra
Shutterstock 

Ako je vaša jetra oštećena i ne može pravilno osloboditi bilirubin kroz žuč, on bi mogao iscuriti u krv. Ako previše bilirubina uđe u krv, mogu se pojaviti negativne nuspojave, uključujući žutilo kože i očiju koje se naziva žutica.

Simptomi visokog bilirubina

Prvi znak visoke razine bilirubina je žutica. To može početi žutilom bijelog dijela oka. Kako se razina bilirubina dalje povećava, koža počinje dobivati ​​žutu nijansu.

Žuticu je ponekad teže prepoznati kod ljudi s tamnijom kožom, pa traže promjenu boje na drugim dijelovima tijela koji mogu biti zahvaćeni žuticom. Osim na očima, promjene u boji možete potražiti i na desnima ili unutarnjoj strani usana.

Jetra.jpg
Shutterstock 

Drugi, česti simptomi koji prate žuticu su:

• tamna ili smeđa boja urina

• blijede stolice ili stolice boje gline

• svrbež kože (pruritus)

• mučnina, nadutost ili bol u trbuhu

Ako je razina bilirubina povišena, bjeloočnice postaju žute

Normalna, zdrava razina bilirubina u vašoj krvi je manja od 1 miligrama po decilitru (mg/dL). Visoka količina bilirubina u krvi (veća od 1,2 mg/dL) općenito zahtijeva liječničku procjenu.

Hiperbilirubinemija može dovesti do žutice, što je jedan od primarnih znakova visokog bilirubina u krvi. Pri oko 3 mg/dL, bjeloočnice postaju žute. Kako razina bilirubina u vašoj krvi dalje raste, koža također počinje mijenjati boju u limun žutu.

Oči
Shutterstock 

Žutica sama po sebi nije opasna, ali je jasan pokazatelj nekog drugog zdravstvenog problema koji treba riješiti.

Razina bilirubina u novorođenčadi može biti povišena

Normalno je da je razina bilirubina u novorođenčeta blago povišena. Prije rođenja bebe jetra trudnice će se pobrinuti za održavanje razine bilirubina kod bebe. Nakon rođenja bebina jetra mora sama ukloniti višak bilirubina. Kod nekih beba jetra nije dovoljno zrela da se riješi viška bilirubina. To uzrokuje stalno nakupljanje bilirubina u djetetovom tijelu, što dovodi do žutice, piše Kurir. 

Žutica kod beba javlja se u oko 60 posto slučajeva. Obično se može vidjeti kada je beba stara dva do četiri dana. Obično žutica prolazi sama od sebe u prvih nekoliko tjedana i ne uzrokuje nikakve komplikacije.

Krv, pretrage krvi
Shutterstock 

Visoke količine bilirubina u tijelu mogu se pojaviti i ako postoje problemi s jetrom.

Što može uzrokovati visok bilirubin?

Kako biste točno utvrdili koji je glavni uzrok vašeg povišenog bilirubina, liječnik će vam preporučiti nekoliko pretraga i provjeriti ima li drugih znakova i simptoma.

Visoke količine bilirubina u vašem tijelu mogu se pojaviti zbog raznih zdravstvenih stanja kao što su:

hepatitis

ciroza jetre

bolesti jetre povezane s konzumiranjem alkohola

hemolitička anemija (vrsta anemije koju karakterizira prebrza razgradnja crvenih krvnih stanica - proces koji se naziva hemoliza)

žučni kamenac

Gilbertov sindrom (genetski poremećaj koji utječe na način na koji vaša jetra obrađuje bilirubin. Ovaj problem može uzrokovati blago povišene razine bilirubina, obično manje od 2 mg/dL)

Kako bi točno utvrdio koji je glavni uzrok vašeg povišenog bilirubina, vaš liječnik može obaviti nekoliko pretraga i provjeriti ima li drugih simptoma, ako ih ima.