Nakon 50. ih obavezno uvedite u prehranu: Nutricionistica otkriva najbolje namirnice za kosti i protiv osteoporoze

Bez obzira imate li već osteoporozu ili želite smanjiti rizik od razvoja osteoporoze, trebali biste se pridržavati određenih prehrambenih savjeta.

Shutterstock

Osteoporoza, tihi neprijatelj zdravlja kostiju, može značajno utjecati na kvalitetu života, osobito kod starijih osoba, a češće kod žena.

Iako je većinom povezana s genetikom i godinama,prehrana ima važnu ulogu u prevenciji i liječenju ovog stanja, kaže nutricionistica Jovana Srejić Ferluga i izdvaja nutrijente na koje treba obratiti posebnu pozornost. Njihov nedovoljan unos, naime, može vas izložiti riziku od niske mineralne gustoće kostiju i osteoporoze.

Proteini

Shutterstock 

Studije pokazuju da nedovoljan unos proteina povećava rizik od niske mineralne gustoće kostiju i da stariji ljudi koji slijede prehranu bogatu proteinima imaju manji rizik od prijeloma.

Kalcij

Kalcij je potreban za stvaranje novog koštanog tkiva, a njegovi najbolji izvori su jogurt, sir, zeleno lisnato povrće, grah, orašasti plodovi i sjemenke.

Vitamin D

Bez dovoljno vitamina D tijelo ne može pravilno apsorbirati kalcij, no nažalost njegov je nedostatak iznimno čest. Naime, oko 50 posto svjetske populacije ima manjak ovog vitamina, osobito zimi, zbog manje izloženosti suncu. Vitamin D je koncentriran samo u nekoliko izvora hrane, kao što je masna riba, pa je suplementacija jedno od mogućih rješenja.

Magnezij

Shutterstock 

Tijelo treba magnezij za održavanje zdravlja kostiju, a ako ga ne unosite dovoljno prehranom, povećava se rizik od osteoporoze. Osim toga, sposobnost tijela da održi optimalnu razinu ovog minerala opada s godinama. Možete ga pronaći u namirnicama kao što su grah, špinat, bademi, sjemenke, banane, tamna čokolada...

Vitamin K

Vitamin K je neophodan za funkciju proteina koji sudjeluju u formiranju i održavanju kostiju. Vitamin K1 nalazi se u zelenom lisnatom povrću poput špinata i kelja te biljnim uljima, dok je vitamin K2 koncentriran u životinjskim proizvodima poput sira i piletine, kao i u fermentiranoj hrani.

Vitamin C

Vitamin C je važan antioksidans koji sprječava razgradnju kostiju, a niske razine povezane su sa smanjenom mineralnom gustoćom kostiju. Namirnice bogate ovim vitaminom su agrumi, bobičasto voće, paprika i brokula.

Cink

Shuterstock 

Cink je potreban za pravilan rast i održavanje zdravlja kostiju, a također pomaže u njihovoj regeneraciji. Dobri izvori cinka su plodovi mora, orašasti plodovi, perad i leća, dok suplementacija cinkom može ubrzati zacjeljivanje kostiju nakon prijeloma.

'Za zdravlje kostiju potrebni su i minerali kalij, bor, silicij, selen, željezo i mangan. Osim toga, neka istraživanja sugeriraju da suplementacija omega-3 masnim kiselinama i kolagenom može pomoći osobama s niskom mineralnom gustoćom kostiju i osteoporozom', kaže Jovana Srejić Ferluga.

Najbolji način prehrane

Mediteranska prehrana, koja obiluje povrćem, voćem, mahunarkama, orašastim plodovima i ribom, može smanjiti rizik od prijeloma i osteoporoze te održati koštanu i mišićnu masu.

'Ova dijeta je bogata spojevima koji štite kosti, poput polifenolnih antioksidansa, ali i važnim nutrijentima poput magnezija i kalcija', naglašava nutricionistica i dodaje:

'Posebno je štetna ultraprerađena hrana, s visokim udjelom šećera i soli, što može naštetiti zdravlju kostiju'.