Trigliceridi su vrsta masti koja se normalno nalazi u našem tijelu, ali povišene razine triglicerida povezane su s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Prehrana igra glavnu ulogu u proizvodnji triglicerida u tijelu, a određene namirnice mogu pomoći u snižavanju triglicerida u krvi.
Cvjetača, kupus, brokula, prokulica i kelj povrće je bogato spojevima koji se nazivaju glukozinolat i izotiocijanat. Mnoga su istraživanja istaknula njihovu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa.
Studije na životinjama također su pokazale da spojevi u ovom povrću značajno smanjuju razinu triglicerida i poboljšavaju pokazatelje metaboličkog zdravlja. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, ova skupina povrća ima veliki potencijal za poboljšanje metabolizma masti u krvi i metaboličkog zdravlja, piše HealthLine.
U svakom slučaju, jasno je da cvjetača ima puno vlakana, vitamina i minerala. S druge strane, ima malo kalorija i ugljikohidrata, što ga čini izvrsnim izborom za sve koji žele smršavjeti i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.
Kako cvjetača snižava trigliceride u krvi
Studije pokazuju da je redovita konzumacija cvjetače povezana sa smanjenjem razine triglicerida u krvi. Razlog tome je što ovo povrće sadrži mnogo vlakana, koja mogu usporiti apsorpciju ugljikohidrata, čime se izbjegava nagli porast razine šećera u krvi i oslobađanje više triglicerida. Isto tako prikladan je i za dijebetičare.
Osim toga, antioksidansi koji se nalaze u cvjetači korisni su za smanjenje upale u tijelu i poboljšanje ukupnog zdravlja srca, piše Zadovoljna.rs. Cvjetaču možete konzumirati sirovu ili pripremiti na nekoliko različitih načina - možete je pirjati, peći u pećnici, kiseliti...