Malo je ljudi koje, uz mladost, krase talent, skromnost, golema glad za učenjem, a koji pritom čvrsto stoje na zemlji. A Šime Sušić je upravo takav, i uz to - prvi hrvatski masterchef. U gastronomski show prijavila ga je prijateljica, a premda nije imao velika očekivanja, Šime je briljirao i odnio zasluženu pobjedu. Kako je proživio iskustvo u ‘MasterChefu’ i što je na sve rekla Šimina djevojka Klara Jakelić, samo su neke od stvari koje nam je otkrio ovaj simpatični 25-godišnjak. Story: Postali ste prvi hrvatski masterchef. Jeste li očekivali pobjedu? Nisam. Iskreno, od pet finalista imao sam najmanje iskustva i najmanje šansi za pobjedu. Možda me ta činjenica, a i određena doza sreće, dovela do toga da postanem prvi hrvatski masterchef. Story: Kako ste se osjećali kad je sve bilo gotovo? Odlično. Nije se ništa promijenilo osim što me ljudi prepoznaju i općeni­to hvale show. I dalje vozim bicikl, odlazim na Dolac i uživam u životu. Story: Što vaša djevojka Klara kaže na vašu pobjedu? Ponosna je i sretna, ali i dalje zajed­no kuhamo, ništa mi ne prepušta. Story: Činjenica je da ste postali poznati. Godi li vam to, prilaze li vam obožavateljice? Lijepo je kad te zaustave ljudi kojima je show nešto značio. Uvijek se trudim pozdraviti svakog i kratko popričati sa svima. Story: Pretpostavljam da ste imali svoje favorite. Tko je po vama zaslužio pobjedu? Robert Predrag Žmire. Najkompletniji, najis­kusniji i najsvestraniji kuhar među nama. Story: Rekli ste da ste se sprijateljili s nekim kandidatima. Hoćete li završetak showa proslaviti nekom zajedničkom večerom? Nisam razmišljao o večeri zato što smo razbacani po cijeloj Hrvatskoj, a viđam se s Davo­rom, čujem sa Željanom. Zasad sam u gostima bio samo kod Vedrana u Koprivnici, ali duga je godina, sve ih stignem posjetiti. Story: Kako komentirate žiri? Jesu li bili na visini zadatka? Žiri je bio odličan. Da su ih tražili svijećom, ne bi pronašli takav trio. Story: Koliko ste naučili od njih? Svi smo puno naučili. Najdragocjenije je to što su nam promijenili razmišljanje o hrani i o samim namirnicama. Story: A od ostalih kolega iz showa? To je bilo nešto najvrednije, i to međusobno pokazivanje i dokazivanje nešto je naj­korisnije iz čega smo svi profitirali. Story: Što vam je u emisiji bilo najgore? Finale prije finala: emotivni govor Roberta kad je ispao. Tada sam i ja pukao i zaplakao. Daleko najbolja epizoda ‘MasterChefa’ koja je pokazala što je pravo, istinsko kuhanje. Story: Rekli ste da ćete novčanu nagradu uglavnom potrošiti na operaciju koljena. No zaljubljenik ste u putovanja. O čemu sanjarite? U posljednje vrijeme intenzivno razmišljam o Islandu, ali i o No­vom Zelandu, Tibetu... tko zna. Story: S djevojkom Klarom prošle ste godine tijekom mjesec dana proputovali od Venecije do Pari­za... Možete li se prisjetiti neke nezaboravne anegdote? Andaluzija, jug Španjolske, mje­sto Barbate, piratsko-krijumčarsko gnijezdo kako u prošlosti, tako i danas, nezaboravna dva dana, neopisivo dobra hrana i hektolitri piva... Neka potpuno druga Europa u kojoj vrijede neki drukčiji zakoni. Story: Mislite li da ljubav ide kroz želudac? Među ostalim, ali nije tako kod svih ljudi. Kod mene ta konstatacija svakako stoji. Story: Biste li mogli zamisliti da zamijenite uloge i budućoj supruzi cijeli život kuhate? Bez problema, doista ne vidim ništa loše u tome da kuham i radim ono u čemu istinski uživam. Story: Što ste najromantičnije napravili za Klaru? Prešao sam relaciju od 109 kilometara biciklom od Zagreba do Đur­đevca samo kako bih upoznao njezine roditelje. Story: A skuhali? Rakovicu koju smo doslovno smazali u trenutku. Story: Koju biste hranu preporučili za parove kao afrodizijak? Škampe u neograničenim količinama! Story: Što biste poručili muškarcima koji gotovanski čekaju da im supruga donese ručak na stol? Neka se prije toga zapitaju što bi uopće jeli da nemaju suprugu. Uostalom, zašto se ne uključiti kao njihova pripomoć?! Konzervatizam koči ljude, kao i neki običaji. Mogli bi ostati gladni ako žene polude! Story: Ovo je godina kraljevskih vjenčanja. Kada bi se vas pitalo, kakav biste pripremili jelovnik za tako svečanu prigodu? Teško pitanje. Ne znam, pitao bih žiri za savjet. Sigurno neke engleske specijalitete. Story: A kakvu biste hranu odabrali za svoje vjenčanje? Netipično morsku. Juhu od kamena, morske krastavce, jaja od morskog ježinca, morsko jaje, tartar od morske mačke, sušenu tabinju, gulaš od sušene hobotnice, saur od srdela, pohane morske vlasulje... Samo je pitanje bih li uopće imao goste na takvom vjenčanju. Razgovarala Antonija Nazor Fotografije Matea Smolčić Stilist Marko Grubnić Odjeća New Yorker