BOLI GLAVA Phoebe iz 'Prijatelja' se prije bavila sasvim drukčijim poslom

Iako mnogi znaju napamet dijaloge koji su oni izgovarali tijekom deset sezona, malo tko za da je Lisa Kudrow jedna od autorica znanstvenog rada o migrenama.

Profimedia

Još se ne zna točan datum kada će se na HBO Max premijerno prikazati novi, posebni nastavak serije 'Prijatelji' u kojem ćemo gledati Rachel, Monicu, Phoebe, Chandlera, Joeyja i Rossa, odnosno glumce koji su ih utjelovili Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisu Kudrow, Matthewa Perryja, Matta LeBlanca i Davida Schwimmera. Fanovi serije koja se prikazivala se od 1994. do 2004. godine s nestrpljenjem čekaju ponovno zajedno vidjeti svoje omiljene likove, a iako mnogi znaju napamet dijaloge koji su oni izgovarali tijekom deset sezona, malo tko za da je Lisa Kudrowjedna od autorica znanstvenog rada o migrenama.

Profimedia 

To je nasilna bol. I reakcija je nasilna

 Nakon što je na fakultetu Vassar diplomirala biologiju ozbiljno je razmišljala da svoj karijerni put nastavi u znanosti, te je osam godina radila s s ocem dr. Lee Kudrowom, specijalistom za migrene i glavobolje, i njegovim timom. On je kao student počeo patiti od jakih klaster glavobolja, oblika migrene koji se javljaj na jednoj strani glave, a od migrena od tinejdžerskog doba pati i danas poznata glumica. Iste probleme imaju i njezina sestra Helene, te braća Derrick i David (koji je danas cijenjeni neurolog specijaliziran za glavobolje).

Profimedia 

-Odlazak u Disneyland bi završio u suzama. Dan ispunjen uzbuđenjem uvijek bi pokvarile te grozne glavobolje- opisala je 1996. godine u časopisu People, a njezin otac je dodao: -To je nasilna bol. I reakcija je nasilna, znao sam bacati stolice u zid. A tu sam bol prenio na svoju djecu – opisao je.

Profimedia 

Otac i kćer, u suradnji s još dva autora, napisali su znanstveni rad 'Handedness and headache' kojem je bio cilj istražiti vezu javljanja migrena i klaster glavobolja ovisno o tome koristi li osoba više desnu ili lijevu polutku mozga. Istraživali su 199 muškaraca i 74 žena koje pate od klaster glavobolja i 477 osoba koje se bore s migrenama i došli do zaključka da nema značajnije razlike jesu li osobe koje pade od klaster glavobolja dešnjaci ili ljevaci. S tim znanstvenim radom završio je znanstveni put Lise Kudrow koja se odlučila u potpunosti posvetiti glumi koja joj je donijela svjetsku slavu, ali i bogatstvo.