TUGA JE UZELA DANAK Kraljica Elizabeta II. je spremna napustiti Windsor

Proteklog je vikenda obilježeno mjesec dana od smrti vojvode od Edinburgha

Profimedia

Nakon smrti voljenog supruga, princa Philipa, 95-godišnja kraljica Elizabeta, pisalo se, odreći će se mnogih dužnosti. Njezina djeca preuzet će veće odgovornosti u monarhiji. U razgovoru za New York Times, BBC-jev stručnjak za kraljevsku obitelj Peter Hunt rekao je kako će kraljica graciozno nestati. Prema svemu sudeći, to se i počelo događati. Iako se brzo nakon smrti vratila kraljevskim dužnostima, Elizabeta i dalje tuguje. Iako se očekuje da će danas predsjedati svečanom inauguracijom parlamenta u Londonu, s druge se strane piše kako će na neko vrijeme napustiti dvor Windsor, jer je tuga uzela danak.

Proteklog vikenda je obilježeno mjesec dana otkako je preminuo princ Philip. Kraljica privatno nastavlja sa žalovanjem za voljenim suprugom, a to će sada vjerojatno nastaviti u dvorcu u Balmoralu. Riječ je o mjestu koje je ispunjeno prelijepih uspomena, od kojih i medeni mjesec s Philipom, koji je dijelom provela u manjem lovačkom dvorcu Birkhall u sklopu imanja Balmoral. 

Kraljičino povlačenje s Windsora podsjeća na isti potez kraljice Viktorije koja je 1861. godine ostala bez supruga, princa Alberta, koji je u to vrijeme imao samo 42 godine. Nakon toga velik dio vremena provela je u Balmoralu koji joj je Albert kupio. 

Inače, kraljici je raspored i dalje popunjen, ali vjeruje se kako će ga prorijediti što je više moguće. 'Pandemija koronavirusa pomogla joj je u smislu da učini ono što bi svaka razumna 95-godišnjakinja napravila kako ne bi stajala cijeli dan na nogama', rekao je Hunt. Objasnio je kako je mala vjerojatnost da će se vratiti svom užurbanom rasporedu sa svim sastancima, zabavama i domjencima. U Buckinghamsku palaču Elizabeta će ići samo dva dana u tjednu kako bi obavila sastanke.

Nedavno se pisalo da je kraljica održala malu školicu mogućem budućem kralju, princu Williamu. Iako se o tome sada piše, to traje već godinama. William je kraljicu počeo posjećivati svakog tjedna već od 1995. godine otkako je započeo školovanje u engleskoj privatnoj školi za mladiće Eton College. No kada bi ga drugi učenici pitali kamo ide, William nije otkrivao da ide u dvorac Windsor. Tako žele stvoriti čvrstu vezu između monarha i nasljednika, a tim je posjetima svojedobno bio prisutan i kraljičin suprug, nedavno preminuli princ Philip.