OČAJNE PRINCEZE KOJIMA SU DVORCI POSTALI ZATVORI: Jednu su držali zaključanu, drugu drogirali i pretvorili je u zombija

Iako uživaju u golemom bogatstvu, arapske princeze čeznu samo za jednim.

Profimedia

Okružene su basnoslovnim bogatstvom i imaju sve materijalno što požele, sluge koji skaču na svaki njihov mig i raskošne palače u kojima žive, ali one i dalje žele pobjeći. Život arapskih princeza na prvu djeluje kao iz bajke, no iza zlatnog naličja ništa nije ni blizu savršenstvu.

'Ubijte me ovdje, ustrijelite me! Samo me nemojte vraćati natrag', vrištala je princeza Latifa, kći moćnog vladara Dubaija, Muhameda bin Rašida Al Maktuma kad su je, nakon očajničkog pokušaja bijega naoružani muškarci vezali i odveli s broda.

Naime, Latifa je 2018. pokušala pobjeći iz Dubaija i dokopati se zapada, no njen je pokušaj bio osujećen. Ljudi njenog oca pronašli su je na jahti u Indijskom oceanu, a njena je lokacija navodno otkrivena pomoću FBI-ja koje je vlada Dubaija uvjerila da je princeza zapravo oteta i da je žele spasiti.

Godinu dana nakon njenog prisilnog vraćanja u Dubai, Latifa se oglasila putem videa koji je uspjela prokrijumčariti, a koji su objavili svi svjetski mediji.

'Taokinja sam. Ova vila je pretvorena u zatvor. Ne mogu ni izaći iz nje na svježi zrak. Svaki dan sam zabrinuta za svoju sigurnost i život', ispričala je princeza. Njezin rođak Marcus Essabri, koji živi u Engleskoj, rekao je u veljači ove godine za BBC da je prestala slati snimke prije šest mjeseci te da otada nije čuo ni riječ od nje.

Profimedia 

Nešto bolje u životu je prošla princeza Haya Bint al-Hussain, bivša supruga Latifinog oca, koja je uspjela pobjeći na zapad, ali prošla je zaista teške prepreke da se konačno domogne slobode.

Haya je supruga s kojim je bila u braku 15 godina napustila 2019., samo nekoliko mjeseci nakon što je princeza Latifa prisilno vraćena kući i zatočena. Pobjegla je u Njemačku pa u Veliku Britaniju, te je tvrdila da ‘strahuje za svoj život’. Princeza, inače šeikova šesta supruga, nije otkrivala razloge zbog kojeg je napustila Dubai, a postojale su glasine o tome da je imala aferu sa svojim tjelohraniteljem.

Haya i Latifa nisu jedine arapske princeze koje su pokušale pobjeći iz svog zlatnog kaveza, ali je njihova priča najglasnije odjeknula, te privukla pozornost na stvari o kojima se u arapskom svijetu ne govori, a to je da žene, pa bile one i princeze, nemaju gotovo nikakvih sloboda.

U njihovom je društvu na prvom jestu tradicija i obitelj. Muškarci, kao glave obitelji, nemaju gotovo nikakvih ograničenja u ponašanju, dok žene same ne smiju odlučiti gotovo ni o čemu, već im je život isplaniran od rođenja. Umjesto njih se odlučuje za koga će se udati, kako se smiju ponašati, hoće li se obrazovati i gdje, smiju li raditi, pa čak i kome smiju pokazati lice.

Profimedia 

Prema zakonima Saudijske Arabije muškarac (otac, suprug ili sin) ima skrbništvo nad ženom, te donosi sve odluke u njeno ime. Silovanje u braku nije zločin, kao ni bilo kakvo zlostavljanje, a žene koje se usude suprotstaviti suprugu bivaju kažnjene.

Kazne su rigorozne, pa tako, primjerice ako ženu uhvate s drugim muškarcem, kažnjava se bičevanjem, zatvorom ili čak ubijanjem. Suprug ima puno pravo tući ženu kako bi je ‘disciplinirao’, uz ograničenje da batine ne smiju biti toliko jake da joj slome kosti ili izazovu neku tjelesnu deformaciju.

Iako se neke prominentne arapske obitelji pred svijetom pokušavaju prikazati kao liberalne i otvorene, iza zatvorenih vrata najčešće pokazuju drugačije lice. Najbolji primjer za to je i sudbina princeze Latife čiji se otac smatra jednim od ‘najotvorenijih’ arapskih vladara.

Njega se u javnosti nerijetko moglo vidjeti sa suprugom i kćerima koje su bile odjevene po zapadnjačkoj modi, bez tradicionalnih velova. Šeik Muhamed se zalagao za prava manjina i javno govorio protiv obiteljskog nasilja, no nije se pokazao baš liberalnim kad je riječ o njegovoj obitelji.

Profimedia 

Prije Latife i Haye, od njega je pokušala pobjeći i njegova druga kći, princeza Šamsa koja je pobjeći pokušala još 2000. godine s očeva imanja u Velikoj Britaniji, no brzo je vraćena, a od tad se više nikad nije pojavila u javnosti. Latifa je u svom videu ispričala kako joj je sestra bila jako drogirana tijekom leta, a zatim su je zaključali u palaču u Dubaiju, te tvrdi da su joj davali hrpu tableta koje su je navodno ‘pretvorile u zombija’.

Arapske princeze imaju sve, ali nemaju ono što im znači najviše- slobodu.