ONA JE SUPRUGA NAJPLAĆENIJEG POLITIČARA SVIJETA: Zatvara šoping centre, a posebno voli hrvatsko voće i povrće

Emine Erdogan je supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, najplaćenijeg političara na svijetu, a njezin stil života izaziva puno zanimanja javnosti.

Profimedia

Supruga turskog predsjednika Erdogana često javno govori o svom životu s turskim predsjednikom Erdoganom. 

Emine Erdogan (67) tvrdi da živi skromnim životom, u skladu sa strogim muslimanskim vrijednostima. Situacija je malo drugačija, ako je suditi prema brojnim fotografijama života predsjednikove supruge. 

Ona gotovo opsesivno troši novac, voli skupu odjeću, antikvitete i skupe cipele. Zanimljivo je da su se u vrijeme migrantske krize zatvarali šoping centri kako bi prva dama Turske obavila kupovinu u miru. Turski mediji često osuđuju njezinu rastrošnu narav.

Profimedia 

Jednom je u Japanu pokazala torbicu vrijednu pedesetak tisuća dolara što je otprilike iznos koji 11 osoba može zaraditi u jednoj godini ako su na minimalnoj plaći. 

Drugi slučaj luksuza kojeg živi žena turskog predsjednika je njezino šopingiranje tijekom pregovora o zaustavljanju migrantske krize. Dok je kupovala u Bruxellesu po luksuznim dućanima, zaustavila je gradski promet na sat vremena. U Varšavi je pak na sajmu antikviteta u jedno poslijepodne potrošila 300 tisuća kuna (37 tisuća funti). 

Nadalje, u Grčkoj je kupila sedam pari cipela i platila ih 850 eura, na popustu. U posjetu Hrvatskoj je viđena na samoborskoj tržnici. Kupila je 30 jaja, 30 kilograma pilića, paški sir i brdo voća i povrća.

Profimedia 

Turske vlasti neumorno pokušavaju popraviti njezin ugled pa ju u novinama prikazuju kao štedljivu i pedantnu kućanicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna kako bi od njih napravila ocat, a ne bacaju se ni koštice maslina i datulja. Isti članak izostavio je spomenuti da štedljiva Emine u svojoj palači od 600 milijuna eura i 1000 soba najradije pije poseban čaj od 1800 eura po kilogramu. Pijucka ga iz zlatnih šalica koje koštaju skoro 300 eura.

Njezin život prije Erdogana

62-godišnja Emine rođena je u dijelu Istanbula koji se zove Uskudar.

Emine je arapskog podrijetla i jedina je kćerka u obitelji petero djece. Od umjetničke škole Mithat Pasa Aksam odustala je prije mature, a s 15 godina joj je brat Husein zabranio da napušta kuću jer to 'ne priliči djevojkama njezine dobi'. 

Profimedia 

Erdogana je upoznala na skupu potpore 'Idealističke ženske udruge' čija je bila članica, a vjenčali su se u srpnju 1978. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli čitati, plivati, voziti i slušati tursku klasičnu glazbu, a u javnosti uvijek nosi hidžab.

Famozne izjave prve turske dame

Osim svojom ekstravagancijom, Emine izaziva pozornost i svojim izjavama.

Izjavila je tako jednom prilikom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.

Erdogan je inače jedan od najplaćenijih svjetskih dužnosnika, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i nogometnog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin 'People with money' nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najplaćenijih političara procjenjujući njegove prihode na 58 milijuna dolara.

Više fotografija Emine Erdogan pogledajte u galeriji.

Profimedia Emine Erdogan prva je dama Turske i žena s istančanim ukusom za luksuzne brendove