OSCARI S OKUSOM DRAME: Angelina je mazila pogrešnog muškarca, a za najveći skandal u povijesti nitko nije bio spreman

Gotovo da se nije dogodila dodjela Oskara koja je prošla bez skandala, a ususret ovogodišnjoj dodjeli, prisjetili smo se nekih od najkontrovernijih trenutaka.

Profimedia

Svake godine dodjela Oscara dolazi u paketu s nekom dramom - od nominacija do onoga što se događa na samoj pozornici. Ne zna se što će donijeti ovogodišnja dodjela, ali možete se kladiti da će i Oscari 2022. godine imati trenutke o kojima će se pričati i pisati i godinama kasnije.

Kada je 'Parazit' 2020. nominiran za najbolji film, bilo je mnogo onih koji su se nadali da će upravo on osvojiti zlatni kipić, pogotovo iz razloga što su prve povratne informacije s Akademije sugerirale da je film u nepovoljnijem položaju zbog toga što je strani. Dok je ranije te godine primao nagradu Zlatni globus, redatelj Bong Joon Ho našalio se na račun Akademije i odbojnosti prema njegovom radu: 'Kada prevladate barijeru titlova od jednog inča, upoznat ćete se s još mnogo nevjerojatnih filmova.' Ne znamo je li do smisla za humor ili do grižnje savjesti, ali uspio je osvojiti prestižnu nagradu.

Usprkos činjenici što je 'Green Book' odličan film, mnogi su negodovali kada je 2019. nominiran, a potom i nagrađen za najbolji film. Ono s čime su mnogi imali problema ne samo te nego i mnogo drugih prijašnjih godina je to što Akademija nezasluženo zanemaruje filmove koji se bave crncima, redovito protežirajući 'bijelo obojane filmove'. I časopis Rolling Stone je, između ostalih medija, usporedio pobjedu filma 'Green Book' s dodjelom iz 1990. godine kada je Akademija dodijelila istu nagradu filmu 'Driving Miss Daisy', ignoriravši puno bolji film Spikea Leeja 'Do the Right Thing'.