TKO JE SAMOZATAJNI VLASNIK NETFLIXA? Osnovao je popularnu platformu jer ga je naljutila jedna sitnica

S više od 220 milijuna korisnika diljem svijeta, Netflix je najpopularnija svjetska usluga za streaming. Donosimo sve o vlasnicima planetarno popularnog servisa.

Profimedia

Netflix postaje gotovo neizostavni dio svakodnevice više od 220 milijuna korisnika diljem svijeta.

Prema Forbesu, Netflix je danas vrijedan 90 milijardi dolara i nosi titulu najvrjednije medijske tvrtke na svijetu, vrijednu gotovo dvostruko više od Disneyja, a u posljednje dvije godine vrijednost tvrtke se više nego udvostručila.

Profimedia 

No pravo je pitanje tko stoji iza planetarno popularnog streaming servisa koji nas je zalijepio za ekrane laptopa i televizora?

Netflix je nastao 1997. godine kada se tada 36-godišnjak Reed Hastings razljutio jer je 40 dolara morao platiti zakasninu u videoteku

U intervjuu za The New York Times 2006. godine Hastings otkrio da ga je na ideju o streaming platformi potaknula – teretana. 'Kada sam nakon videoteke u kojoj sam platio masnu kaznu išao u teretanu, shvatio sam da ona ima puno bolji model poslovanja. Možeš platiti 30 ili 40 dolara mjesečno i vježbati koliko god želiš ili ne želiš', rekao je. To je svoje zapažanje ispričao poduzetniku Marcu Randolphu, a sve ostalo nakon toga je povijest.

Početak Netflixa nije niti blizu onome kakvoga ga danas znamo. Naime, isprva je sve funkcioniralo tako da su Hasting i Randolph uz mjesečnu pretplatu od 20 dolara kupcima iznajmljivali DVD-e i slali ih poštom, a pretplatnici su mogli naručiti negoraničen broj naslova.

Deset godina kasnije Hasting i Randolph odlučili su da je vrijeme da se usredotoče na online prikazivanje filmova i prestaju s dostavom DVD-a na kućnu adresu.

Profimedia 

Hastings je rođen u Bostonu 1960. godine. Njegov otac, Wilmot Reed Hastings, radio je u Ministarstvu zdravlja, obrazovanja i socijalne skrbi predsjednika Richarda Nixona.

Nakon srednje škole godinu dana je prodavao usisavače od vrata do vrata. Diplomirao je matematiku, a tijekom studija se pridružio marincima.

Svoj privatni život čuva daleko od očiju od javnosti, no zna se da sa suprugom Patriciom Ann Quilin, s kojom ima dvoje djece, živi u Santa Cruzu u Kaliforniji.

Njegov kolega Randolph Netflix je napustio 2003. godine uz objašnjenje da je njegov cilj ionako bio samo mentorirati Hastingsa i pomoći mu zakotrljati ideju o platformi. Povukao se kada je shvatio da je njegovo mentorstvo završilo.

Više fotografija osnivača Netflixa pogledajte u galeriji.

Profimedia Reed Hastings jedan je od osnivača Netflixa