Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, koji je Europska filmska akademija ovih dana uvrstila na popis od tridesetak svjetskih festivala čiji pobjednici ulaze u izbor za nagradu, otvoren je u nedjelju u kinu Kaptol Boutique Cinema.

Festival će trajati od 3. do 10. travnja, a glavna tema je vraćanje dokumentarnog filma na mjesto koje on zaslužuje u modernom društvu.Dokumentarni film treba biti uvažen kao krojač promjene i društvenog napretka, a posebno treba istaknuti važnost dokumentarnog filma u osjetljivim životnim trenucima jer jedino on može ilustrirati 'živu emociju'. 

Do 10. travnja prikazat će se 86 dokumentarnih ostvarenja u 11 programa. Njih 20 se natječe za Velike pečate u međunarodnoj konkurenciji, a 17 u regionalnoj.

Ovo je popis popularnih dokumentarnih ostvarenja koje preporučujemo. 

Julija i ja 

Redateljica Nina Hobert prikazuje prijateljicu Juliju, švedsko-dansku umjetnicu i pjesnikinju, i njihovo prelijepo prijateljstvo. Sniman tijekom nekoliko godina, ovo je iskren portret dviju mladih žena koje se bore s ovisnošću, mržnjom prema sebi i krizom identiteta.

Julija i ja želi nježno podsjetiti one koji pate da je patnja također dio života. Korak po korak stvari će doći na svoje i ono što najmanje očekujemo imat će smisla i postati bitno.

Film možete pogledati 6. travnja u 22 sata u dvorani 3. 

Volim te, tata

Kratak film, Diane Cam Van Nguyen o vezama i ponorima između djeteta i roditelja. Kada je imala jedanaest godina, autoričin je otac zatvoren zbog porezne prevare. Autorica nakon petnaest godina otkriva ljubavna pisma koja joj je otac pisao iz zatvora. Te ljubavi danas više nema. Odlučuje mu odgovoriti na pisma ne bi li opet uspostavila vezu. Piše sve što ne može izgovoriti: krivi ga za raspad obitelji, no ujedno ga pokušava shvatiti.

Snimajući film kao osobnu priču, ona promatra i procjenjuje njihov odnos i svoju odluku da ga popravi.

Film možete pogledati 8. travnja u 15 sati u dvorani 4. 

107 majki 

Lesja je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi. Upravo je rodila svoje prvo dijete, a sada ulazi u svijet napučen samo ženama: zatvorenicama, medicinskim sestrama i čuvaricama, ženama svake životne dobi, suprugama i udovicama, kćerima, sestrama, trudnicama, ženama s djecom. Da nema boje odore, bilo bi ponekad teško reći tko je tko.

Redatelj Peter Kerekes donosi autentično kolektivno svjedočanstvo osuđenih majki, njihove samoće i bljeskova sreće. 107 majki bio je slovački kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Film možete pogledati 7. travnja u 16 sati u dvorani 3.

Ljetne noći

Kako svijet izgleda u očima šestogodišnjeg djeteta? Putovanje u podsvijest nevinog i genijalnog djeteta koje pada u san i tone u dubine vlastita uma. Intiman, nježan film koji propituje temu očinstva sjajno spajajući naizgled nespojive elemente: dokumentarizam i eksperimentiranje pod okriljem obiteljskog filma.

Vizualno dojmljivim i emotivno privlačnim filmom, Ohad Milstein uzdiže suvremeni dokumentarizam na novu, hrabru estetsku i umjetničku razinu. Kratka, no iznimno slojevita filmska studija djetinje nevinosti, životnosti i prolaznosti, idealna za veliko platno.

Film možete pogledati 8. travnja u 15 sati u dvorani 4. 

Mlungu - Bijeli kralj

U najvećoj zapljeni droge u povijesti Južnoafričke Republike hrvatski pomorac uhićen je zbog krijumčarenja 230 kilograma kokaina u svojoj brodskoj kabini na putu iz Argentine u Europu. Nakon pet godina zatvora izlazi na slobodu. Redatelj, David Lušičić ga prati na putu na kojem se suočava s posljedicama svojih odluka iz prošlosti, izazovima da ne ponovi iste pogreške u budućnosti i pokušajima da živi normalnim životom.

U zatvoru su ga zvali 'Mlungu - Bijeli kralj', uvjereni da je šef balkanske mafije, a ne samo obični kurir. Sada, kad se vratio kući, dvoumi se hoće li se primiriti ili će ponovno odigrati ulogu 'kralja'.

Film možete pogledati 8. travnja u 20 sati (dvorana 3) ili 9. travnja u 21 sati (dvorana 5). 

Veće od traume

Film redateljice Vedrane Pribačić prati stanja i doživljaje triju žena silovanih u Domovinskom ratu tijekom tri godine, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča. Marija osjeća da ne zaslužuje biti slobodna, Katica se panično boji i najmanje promjene. Ana se osjeća kao malo, osamljeno pače izolirano od svih. Ona je jedina Srpkinja u grupi, a pitanje nacionalnosti i dalje je breme koje tišti naše protagonistice.

Činjenica da su sve silovane od strane srpskih vojnika ne umanjuje nepovjerenje grupe prema Ani. Sada one otkrivaju tko bi mogle biti bez traume s kojom se identificiraju, što im mijenja živote i odnose.

Film možete pogledati 8. travnja u 21 sat u dvorani 5.