Povodom Međunarodnog dana žena sastavili smo listu najinspirativnijih žena ovog doba. Greta Thunberg i Malala Yousafzai samo su neke od poznatih žena koje se nalaze na popisu onih čije nas priče inspiriraju.

One rade velike stvari i vode nas vlastitim primjerom.Svoj život posvetile su borbi za jednakost spolova i dokazivanju kako spol ne znači ništa kada je u pitanju želja za uspjehom i trud. Zalažu se za obrazovanje, klimatske promjene, ukidanje rodne diskriminacije i mnoge druge stvari u kojima su tijekom života i same bile svjedoci nepravde.

Greta Thunberg

Bez obzira kako stojite po pitanju klimatskih promjena, vjerojatno ste čuli za ime Greta Thunberg. Ova 19-godišnja klimatska aktivistica tri puta je bila nominirana za Nobelovu nagradu.

Američki časopis Time 2019. godine dodijelio joj je titulu osobe godine, ocijenivši kako je ova mlada aktivistica u toj godini ostavila najdublji trag u društvu za očuvanje klime i spas planeta.

Šveđanka je u kolovozu 2018. pokrenula 'školski štrajk' ispred parlamenta, a taj događaj je inspirirao prosvjede srednjoškolaca diljem svijeta. Tim činom privukla je pozornost lidera zemalja, kojima se obraćala o klimatskim i ekološkim problemima.

Osnovala je i neprofitnu zakladu za svoju kampanju #FridaysForFuture.

Greta Thunberg tri puta je nominirana za Nobelovu nagradu
Profimedia 

Kamala Harris

Potpredsjednica Sjedinjenih Država, Kamala Harris je prva žena koja obnaša tu dužnost, također prva je Afroamerikanka i Južnoazijka koja je dosegla takav položaj. Prije nego je postala potpredsjednica, radila je u Senatu i kao državna tužiteljica Kalifornije. 

Snažan osjećaj za aktivizam i pravdu rekla je kako pripisuje svojim roditeljima. 'Moja majka bi me pogledala i rekla bi: 'Kamala, možda ćeš biti prva koja će učiniti mnoge stvari, ali pobrini se da to ne učiniš posljednja.'

Kamala Harris 2014. godine udala se za Douga Emhoffa te postala maćeha njegove djece, ali postala i bliska prijateljica s njihovom majkom. Harris je uistinu moderna žena i inspiracija svih nas: prva, ali ne i posljednja.

Kamala Harris potpredsjednica Sjedinjenih Država
Profimedia 

Oprah Winfrey

Možete li se prisjetiti vremena kada Oprah Winfrey nije inspirirala mase? Poslovna mogulica i filantropkinja, odlikovana je za svoje nesebične napore bezbroj puta, kao kada je dobila humanitarnu nagradu Bob Hope 2002. i humanitarnu nagradu Jean Hersholt 2011.

Winfrey je pokrenula školu za djevojčice u Africi kako bi im pomogla u ispunjavanju svojih obrazovnih ciljeva i postala prva Afroamerikanka milijarderka u povijesti.

Oprah Winfrey pokrenula je školu za djevojčice u Africi
Profimedia 

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai (24), dobitnica Nobelove nagrade za mir, rođena je u Pakistanu i željela je obrazovanje, jednako onome koje je pružano njezinim muškim vršnjacima. Njezin otac, Ziauddin Yousafzai, vodio je školu za djevojčice u selu u kojem su živjele, no kada su se talibani doselili, naredili su da se škola zatvori jer nisu vjerovali da bi djevojčice trebale dobiti obrazovanje.

Yousafzai je nastavila školovanje, ali se 2012. u školskom autobusu suočila s talibanima prilikom čega je upucana u glavu i teško ozlijeđena. Sada s obitelji živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, a osnovala je Malala Fund, neprofitnu organizaciju čiji je cilj pružiti djevojkama šansu u budućnosti koju zaslužuju.

Malala Yousafzai upucana je u glavu
Instagram 

Malala je u studenom prošle godine objavila na Instagramu da se udala. 

'Danas obilježavam dragocjen dan u svom životu. Asser i ja razmijenili smo zavjete i bit ćemo životni partneri. Imali smo malu ceremoniju u svom domu u Birminghamu s našim obiteljima. Molim vas, pošaljite nam svoje molitve. Uzbuđeni smo zbog našeg zajedničkog predstojećeg putovanja', napisala je uz fotografiju.

Malala nije otkrila identitet svog supruga, no korisnici društvenih mreža kažu da je riječ o Asseru Maliku, generalnom menadžeru pakistanskog Centra za kriket.