'UVIJEK JEDU ISTO, DOSADNI SU': Nekadašnji kuhar kraljevske obitelji otkrio što jedu za Božić i blagdane

Iako na stolu imaju raznovrsna jela, ne mijenjaju se već godinama.

Profimedia

Od 1982. kuhar Darren McGrady (61) kuhao je za kraljevsku obitelj, kreirao njihove svakodnevne jelovnike i posluživao ih za službene i privatne događaje. Godine 1998. preselio se u SAD sa svojom suprugom Wendy, a kasnije i napisao kuharicu 'Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen'.

Profimedia  Chef Darren McGrady

Kraljevska obitelj za Božić, govorio je McGrady, jede mnogo toga. Dan započinju doručkom prije mise, koji uključuje jaja, slaninu i kobasice. Ručak poslije crkve uključuje 'salatu s račićima ili jastogom i pečenu puricu, i sve tradicionalne priloge kao što su pastrnjak, mrkva, prokulica i božićni puding s maslacem od rakije za desert.

Poslijepodne se poslužuje čaj i voćni kolač. I to je sve samo zagrijavanje prije kraljevske božićne švedske večere, koja uključuje 15 do 20 različitih jela, s raznovrsnim pečenim mesom serviranim na stolu (pečena riba, puretina, šunka), plodovi mora, kuhano povrće, kolači, plameni puding poslužen s maslacem od rakije i rakije od višanja i jake jabukovače.

Profimedia 

Što se tiče favorita, McGrady je rekao da su to višegodišnji favoriti kraljevske obitelji za Božićnu večeru:

Škampi u saksiji - namaz od maslaca napravljen od sjeckanog, začinjenog i kuhanog škampa posluženog na tostu.
Govedina Bourguignon - to bi se zapravo moglo napraviti i od divljači, za što je kraljica Elizabeta II. povremeno izrazila sklonost.
Usitnjena prokulica s lukom i slaninom - bez češnjaka, naravno, budući da je češnjak jedna od 9 namirnica koje njezino veličanstvo ne jede.
Bubble i squeak - tradicionalno britansko jelo od pirea od krumpira pomiješanog sa sjeckanim kupusom, kojem je McGrady dodao kelj za zdravo pojačanje.
Tijesto od jabukovače - jednostavan i rustikalni pečeni desert napravljen od datulja i jabuka u tijestu.

Dakle, iako na stolu bude obilje servirane hrane, svake godine imaju isto. 

Profimedia 

'Zapravo su dosadni kad su svečanosti i blagdanski stol u pitanju. Nisu jeli ni šunku, ni bilo što drugo, samo tradicionalnu puricu. Svake godine radili smo tri purice. Jedna je bila za kraljicu i njezinu obitelj u kraljevskoj blagovaonici, jedna za dječju sobu te jedna za 100 ili više zaposlenika kraljevske obitelji. Tako da bi svatko dobio božićni ručak', rekao je McGrady. Pojasnio je da se purica punjena kestenima ili kaduljom i ludom posluživala s pireom te pečenim krumpirom.

Više fotografija s Božića kraljevske obitelji pogledajte u galeriji: