'Prestrašno, bilo bi me strah biti u blizini takve osobe': Mia Begović otkrila nam je što je posebno zgraža

S glumačkom divom smo pričali o njezinoj ljubavi prema životinjama.

Robert Gašpert

Naša kazališna, televizijska i filmska glumica Mia Begović nije propustila Story Pop Up event PETKULT x STORY u Lemon Marketu u Zagrebu, koji je okupio poznate vlasnike pasa, a ovaj put su glavne zvijezde bile upravo njihovi četveronožni ljubimci.

Mia je na event stigla sa svojom jednogodišnjom kujicom Milom, pasmine Cavalier King Charles španijel. Kako i priliči psu glumačke dive, i Mila se, poput svoje vlasnice, za ovu prigodu posebno dotjerala.  

Robert Gašpert 

Glumica nam je otkrila kako i kada je započela njezina ljubav prema psima, koju dijeli sa svojom kćeri Majom Lenom Lopatny.

'Ovo je četvrti pas kojeg imam, ona je druga iz istog legla, jer smo imali njezinu pratetu koja nam je otišla iznenada s 14 godina, i to je bila ogromna tuga. Onda je prošlo neko vrijeme jer smo htjele udomiti, govorim mi zato što uvijek Maja Lena i ja skupa nabavljamo psa, ali nismo mogle naći tako malog.Dvije godine smo tražile malenog psa, naprosto ne možete vjerovati, nismo mogle doći do njrga, i onda smo se odlučile opet za isto leglo zbog karaktera. Živim u stanu, ona uopće ne laje, osim što je sad počela plakati. Kad joj nešto treba umjesto lajanja, ona koristi plakanje. U biti me emotivno ocjenjuje', priča glumica.

Robert Gašpert 

Mila sa svojom vlasnicom ide gdje god je to moguće.

'Ne baš da me gleda u kazalištu, ali kad imamo probe koje su vani, onda je sa mnom i jako je dobra', ponosna je Mia.

Psi su joj, kaže, promijenili život na bolje, a svoju ljubav prema životinjama prenijela je i na kćer, koja tu tradiciju sada nastavlja i sa svojom kćeri i Mijinom unučicom Mabel.

'Apsolutno. Ja sam odrasla s mačkicama, Maja Lena obožava životinje. Ona je cura koja isto toliko uživa kad timari konje i kad ih jaše. Dakle, naprosto obožava životinje i drago mi je da je tako. Od njezina rođenja, nikad nije bilo da nije imala psa. Tako i njezina Mabel. Prvo smo poslušali savjete, educirali se, kad je Mabel dolazila prvo smo dobili njezinu tetricu da se Mila navikne na miris Mabel', objašnjava.

Robert Gašpert 

S obzirom na to da je odrasla s mačkama, zanimalo nas je je li Mia 'cat person' ili 'dog person', odnosno je li privrženija mačkama ili psima.

'Ja sam i jedno i drugo. Jednostavno postoje ljubitelji životinja. A ja volim i cvijeće, ne samo životinje', istaknula je.

Kada Mia ima obaveza, Mila živi kod njezine kćeri Maje Lene, i obratno, jer je dijele, a smatra i da je to najbolje za psa.

'Normalno da je super da postoje i hoteli za pse, i tete čuvalice, i dečki koji čuvaju, svejedno je, ali mislim da je ipak jako dobro, pogotovo jer je ona još mlada, da je u nekom obiteljskom okruženju', kaže glumica.

S obzirom na zaista razne i svima dostupne opcije koje je nabrojala, zanimalo nas je i kako komentira ljude koji kad odlaze na odmor ostave svog psa na ulici.

'To je nešto najstrašnije što možete napraviti živom biću, evo ja sam se sad naježila istog trenutka. Mene bi bilo strah biti u blizini takve osobe. To je nešto što je prestrašno. Prestrašno je kad uzmeš neko živo biće kao igračku, i zato ne volim dobivati ni rezano cvijeće volim ono u zemlji, a kamoli za životinju, mislim, prestrašeno, horor', zgroženo je komentirala.

Robert Gašpert 

Baš zbog toga smatra da bi se djecu u vrtiću i osnovnoj školi trebalo učiti o poštovanju prema drugim živim bićima, a ona je i sama, kako kaže, postala puno osvještenija osoba zbog kćeri Maje Lene.

'Meni je Maja Lena podigla ekološku svijet, ja sam počela razvrstavati smeće jer je moje dijete išlo u vrtić i s tri godine je provjeravala je li sve u smeću i jesmo li razvrstali. Tako da mislim da je u današnje vrijeme bitno u edukaciju uvesti i u vrtiće i u škole i da djeca educiraju roditelje da se to ne smije raditi', poručuje Mia Begović.

U sklopu eventa održan je i panel 'Pas je čovjeku najbolji prijatelj'. Zašto se psi vežu uz ljude, kako četveronožni ljubimci snižavaju razinu stresa, zašto uz pse bolje spavamo, što stoji iza pseće vjernosti i kako čovjek na nju može odgovoriti, samo su neka od pitanja kojima su se pozabavili stručni panelisti dr. med. vet Maja Prpić, psihoterapeutkinja na Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb dr. med. Ivana Dijanić, PR stručnjakinja i vlasnica psa Antonija Stupar Jurkin te Mara Vuković, direktorica marketinga i komunikacija, Pet centar (Pet Network International).

Još fotografija Mije Begović s eventa PETKULT x STORY pogledajte u galeriji: