Naša pjevačica je zbog opake bolesti izgubila člana obitelji: 'Da nam je bar rekla na vrijeme...'

Nakon što je zbog karcinoma dojke izgubila dragu članicu obitelji, Nela Đinđić stasala je u zagovornicu brige o zdravlju i otvoreno govori o načinima na koje čuva svoje tijelo.

Robert Gašpert

Mlada i talentirana pjevačica Antonela Đinđić Nela u svojoj se obitelj suočila s teškom borbom za zdravlje. Njezina baka izgubila je bitku s karcinoma dojke, što je oblikovalo Nelin pogled na život jer je spoznala važnost prevencije i brige o zdravlju. Zato je danas ova 28-godišnja pjevačica glasnogovornica zdravlja i otvoreno dijeli osobnu priču kako bi potaknula žene na preventivne preglede. Na početku emotivnog razgovora otkrila nam je kako joj je obiteljska tragedija promijenila pogled na brigu o vlastitom zdravlju.

'Bakina borba s rakom otvorila mi je oči kada je riječ o komunikaciji u obitelji. Shvatila sam da je jako važno razgovarati o zdravlju i poticati se međusobno na odlaske na preglede, ne sramiti se pričati o tegobama. Ponekad je teško govoriti o određenim zdravstvenim problemima, ali poticanje dijaloga i odlaska na redovite preglede može značiti razliku između ranog prepoznavanja bolesti i kasnih dijagnoza. Baka se nije htjela žaliti na probleme koje je uočila u samom početku razvijanja bolesti. Da je samo rekla na vrijeme, uz našu pomoć i poticanje otišla bi liječniku na vrijeme i možda tako izbjegla prerani odlazak', kaže nam Nela i dodaje kako se nosila s emocijama kada je doznala za bakinu dijagnozu jer znamo da je tada itekako potrebna velika psihološka pomoć.

Robert Gašpert 

'Tada sam imala 12-ak godina i bila sam prilično nesvjesna situacije. Usto, moji roditelji pa i baka htjeli su me sačuvati od spoznaje stvarne situacije. Sjećam se samo da mi je u posljednjim fazama bolesti bilo teško gledati je kako se muči i da sam bila jako zbunjena i žalosna. Sada na to gledam drugačije, tada sam bila premala da shvatim i uvidim neke stvari', otkrila je i dodala kako bi voljela da je tada znala bilo što o prevenciji i liječenju karcinoma dojke, ali bila je, nažalost, još mala.

Baš zato danas joj je važno sudjelovati u inicijativama kojima se podiže svijest o važnosti prevencije u borbi protiv karcinoma dojke.

'Važno mi je sudjelovati u takvim inicijativama jer mi je važno zdravlje. Iskustvo u obitelji nije jedini pokretač mog sudjelovanja, ali definitivno motivira i izvlači dublje suosjećanje', kaže Nela.

Robert Gašpert 

Kako je ova bolest nasljedna, mnoge žene izbjegavaju posjet liječniku zbog straha. Zato je Nelina poruka svim ženama koje možda zanemaruju simptome ili se boje otići na pregled da otkrivanje raka u ranom stadiju spašava život.

'Idem na pregled jednom godišnje uz redoviti samopregled', ističe.

Iz osobnog iskustva s nama je podijelila i savjet svima koji se trenutačno suočavaju s ovom dijagnozom, osobno ili netko od članova njihove obitelji.

'Važno je da se ljudi koji se suočavaju s ovom dijagnozom ne povuku u sebe. Otvorite se bliskim ljudima, potražite podršku grupa ili terapeuta. Zajednička borba i podrška mogu olakšati cijeli proces, kao i vježbanje pozitivnog duha i nade', ističe.

Važno je i razgovarati o emotivnom te psihološkom aspektu borbe s karcinomom, kako za oboljele tako i za članove njihove obitelji.

Robert Gašpert 

'Sretna sam što sam mogla vidjeti i osjetiti inicijative udruga koje su posvećene emotivnoj i psihološkoj pomoći oboljelim ženama i njihovim obiteljima. To je predivan kolektiv i izvor goleme podrške. Naravno, mislim da se o tomu uvijek može i treba više govoriti te više pomagati', kaže Nela.

Kao javna osoba, ona će uvijek koristiti svoju platformu da potakne žene na redovite preglede i brigu o zdravlju dojki.

'Na sve načine na koje mogu pomoći sudjelovanjem u dobrotvornim akcijama i koncertima, preko svojih profila na društvenim mrežama te putem medija. Jasno i glasno. Mislim da nikad nije dovoljno podizanja svijesti o ovoj temi. Za početak treba krenuti od sebe i svoje okoline, govoriti o tome, poticati se međusobno, biti primjer. A onda aktivno sudjelovati u inicijativama i pomagati udrugama', zaključila je.