Austrijski specijalitet germknedle proglašen je svojevremeno najpopularnijim slatkišem na adventskim sajmovima, a porijeklo vuče iz Bavarske, Austrije i Češke. Od tada je nezaobilazna zimska poslastica, a mnogi Hrvati zavoljeli su je na austrijskim skijalištima.
Ove nedjelje počinje advent ili došašće, a Advent u Zagrebu kao i u drugim gradovima diljem zemlje već je otvoren pa ako ih ne stignete posjetiti ili vam se ne da čekati u redovima na adventskim štandovima, uz ovaj recept u njima možete uživati u svom domu.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 15 g kvasca
- 220 ml mlijeka
- 2 jaja
- 50 g maslaca
- žlica šećera
- pola žličice soli
Preljev:
- 4 žumanjka
- 200 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 200 g badema
- džem od šljiva
- mak za posipanje
Priprema:
U malo toplog mlijeka razmutite kvasac sa žlicom šećera i ostavite da se diže oko 15 minuta. Brašno i sol pomiješajte s ostatkom mlijeka, 2 jaja i maslacem koji ste prethodno rastopili u tavi, pa dodajte kvasac. Umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže oko pola sata.
Kad se smjesa udvostručila, preselite je na radnu površinu i podijelite na četiri dijela. Od svake četvrtine napravite po četiri okruglice i svaku napunite džemom od šljiva.
Napunjene germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, a zatim ih skuhajte u loncu kipuće vode koju ste malo posolili. Svaku prije kuhanja probodite čačkalicom na nekoliko mjesta jer će inače previše narasti. Kuhajte ih desetak minuta, a tijekom kuhanja ne zaboravite ih okrenuti.
Sve sastojke za preljev izmiksajte i prelijte preko germknedli. Tradicionalno se posipaju makom.
Izvor: Stil
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.