Smeđa, zelena, crvena, žuta, crna... Svaka ima svoj faktor

Podsjećamo na osnove o leći, namirnici koja uvijek nanovo oduševljava okusima i odličnim receptima

Profimedia

Brojni su razlozi zašto je leća važan dio jelovnika u svakom dijelu godine - a za istaknuti je da se ova globalno popularna mahunarka lako priprema, da je izrazito hranjiva i razlog za pripremu raznovrsnih jela. Ali za podsjetiti je i kako je leća samo skupno ime za namirnicu koja se razlikuje kroz brojne vrste, a upravo karakteristike pojedine vrste pojedina jela čine posebnim. Za leću vrijedi tvrdnja da je riznica zdravlja, namirnica dobrog okusa koja se jednostavno priprema. Bogata je mineralima, vitaminima i vlaknima, te vrlo zasitna. Zanimljiva je i činjenica da što više znamo o leći kao namirnici otkrivat i više zanimljvosti vezanih uz razna jela koja se pripremaju diljem svijeta, a tako zasigurno širimo listu jela koja lako možemo pripremiti u vlastitoj kuhinji. I dok pojedine sorte leće posebno oduševljavaju, poput puy leće koja se odlikuje orašastim okusom i odličan je dodatak salatama, ili crvena leće od koje se priprema ukusni indijski dal, važno je krenuti od osnova, upoznati leću kroz boje i odlike.

Smeđa leća

Profimedia 

Jedna od najčešće korištenih vrsta leće, smeđa leća je vrsta leće sitnijih i čvršćih zrna pogodnih za kuhanje. Zrno pri kuhanju zadržava oblik, jelima daje na gustoći te punijem okusu. Smeđa leća se može podijeliti na podvrste, od svjetlije do tamnije smeđe i svaka ima neku od istaknutijih karakteristika. Odličan je odabir za pripremu toplih salata, variva, vege burgera... Prije kuhanja smeđu leću nije potrebno namakati.

Zelena leća

Profimedia 

Slična smeđoj leći ali okusa koji možemo opisati kao zemljastiji, aromatičniji, djelomično ljutkast. Bogata je ugljikohidratima i vlaknima, pri kuhanju zadržava tvrdoću te je odličan dodatak salatama. Prije kuhanja, koje u prosjeku traje ods 35 do 45 minuta, potrebno je namočiti je te ostaviti u hladnoj vodi pet do sedam sati. Svojim okusom zelena leća je odličan odabir i za pripremu variva, te uz ribu te kobasice. Odlično se slaže s rajčicom.

Crvena leća

Profimedia 

Slatkastog orašastog okusa crvena se leća razlikuje od smeđe i zelene po tome se kuha brže i što se lako raskuha. To je čini idealnim odabirom za pripremu gustih juha i variva te kremstih umaka, a sastavni je dio za pripremu indijskog jela dal.
Vrijeme kuhanja je 15 do 20 minuta, a nizak sadržaj zasićenih masti i šećera karakteristike su koje leću ističu kao važnu mahunarku.

Žuta leća

Profimedia 

Leća sitnijeg zrna, sličnih karakteristika kao i crvena leća. Odličan je dodatak žitaricama i jelima od povrća. Kuha se dvadesetak minuta i odlično se slaže sa začinima kao što su curry, kurkuma i kajenski papar. Žuta leća je dobrodošla u varivima, pireima, domaćim namazima i umacima.

Crna ili beluga leća

Profimedia 

Odličan odabir za pripremu salata upravo je beluga leća koja se ističe crnim, sjajnim zrnima, a koja je naziv dobila jer podsjeća na beluga kavijar. Bogatog aromatičnog okusa, kuhanjem zadržava oblik i čvrstoću zrna, a važna je jer je bogati izvor proteina i željeza. Vrijeme kuhanja je dvadesetak minuta. Okusom ali i bojom odličan je dodatak salatama, ali i razlog za pripremu ukusnih umaka koje možete poslužiti uz svježe ili pečeno povrće.

Za kraj donosimo recept za pripremu ukusnih kroketa od crvene leće.

Kroketi od leće
Sastojci:
1 luk
2 šalice kuhane crvene leće
1/4 šalice krupnih zobenih pahuljica
1/4 šalice brašna od slanutka
1 češanj češnjaka
1 žličica kurkume
sol, papar
ulje

Priprema: crvenu leću skuhajte prema naputku te kuhanu ocijedite i osušite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Na tavi, na malo ulja pirjajte sitno nasjeckani luk. U blender dodajte sve ostale namirnice te ih miksanjem povežite. Smjesi dodajte luk te sve još jednom izblendajte. Rukom oblikujte krokete podjednake veličine. Priprmeljene slažite na podlogu za pečenje na koju ste stavili papir za pečenje. Krokete pecite oko pola sata, uz okretanje na pola vremena pečenja. Poslužite uz umake, ali i kao ukusni prilog raznim jelima.