Dal je ukusno aromatično jelo koje se može pripremiti kao gusta juha, ali i kao pire. Priprema se od suhih mahunarki, najčešće leće. Dal je lako zavoljeti jer, ovisno o začinima, može se pripremiti lagano ili snažno začinjeno. Vrijeme kuhanja je samo 10 - 15 minuta, što ovisi o tome koju ste vrstu leće odabrali, a poslužuje se u dubokim zdjelicama uz rižu ili kruh nan. Posebno privlači to što se ovo jelo lako može svrstati u comfort food jer već i zdjelica dala pruža poseban užitak. Njegova je prednost što, pripremljen prema osnovnom receptu, postaje obrok koji je lako prilagoditi svim uzrastima. Naš je odabir dal začinjen curry mješavinom jer budi osjetne pupoljke te grije. Sam pojam dal označava slomljena zrna mahunarki, što je važno pri samoj pripremi. Dovoljno je prije kuhanja leću djelomično usitniti u mužaru, a volite li više gustu juhu, savjetuje se da je ne usitnjavate. Brojni su i nazivi pod kojima možete pronaći zanimljive recepte za ovo jelo pa ne zaboravite da su dal, daal, dahl te dhal pojmovi koji govore o istom, ukusnom i nutritivno bogatom jelu u kojem je zvijezda skromna leća. Za one znatiželjnije tu je i tarka ili tadka dal, pojam je koji se često veže uz dal na sjeveru Indije, a ujedno je i najpopularnija od brojnih verzija ovog jela. To je mješavina začina koji se pripremaju na vrućem ulju i koji se dodaju tren prije posluživanja na pripremljeni dal. A trenutak kad vas preplavi orašasta aroma u spoju s mirisnim dalom definicija je ukusnog jesenskog jela. U slast!

profimedia-0377700354
Profimedia 

Sastojci:

220 g crvene leće
komadić svježeg đumbira
2 lovorova lista
1 štapić cimeta
2 žlice maslaca ili gheeja
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
2 žličice kurkume
1 žličica kima
1/2 žličice garam masale
1/2 žličice čilija
2 žlice soka limuna
1/2 - 1 žličice soli
1 žlica sjeckanog lista korijandra

Priprema: leću, koju ste prethodno dobro oprali, sitno narezani đumbir, lovor i štapić cimeta ubacite u lonac te dodajte 7,5 dl vode. Kuhajte dok voda ne zavrije te potom smanjite vatru. S vremena na vrijeme promiješajte kako se leća ne bi zalijepila za dno lonca. Nakon desetak minuta začine i leću stavite sa strane. U tavi rastopite maslac, dodajte sitno nasjeckani luk i lagano pirjajte dok ne požuti. Dodajte protisnuti češnjak, kurkumu, kim, garam masalu i čili te kuhajte još minutu ili dok cijela smjesa ne zamiriše, a potom dodajte sok limuna i sol. Kuhanu leću ocijedite te dodajte u mješavinu začina u tavu pa kuhajte oko tri minute uz neprestano miješanje. Poslužite toplo uz dodatak svježe nasjeckanog korijandra te kuhanu rižu ili beskvasne lepinje.