Siječanjske odluke o priremi raznovrsnih, zdravih i hranjivih obroka lakše se sprovode u djelo uz zanimljive recepte. A jela koja se obavezno moraju naći i na vašem siječanjskom obiteljskom jelovniku su zimske salate koje se uglavnom poslužuju tople, i odličan su izvor nutrijenata zahvaljujući raznolikom namirnicama koje možete kombinirati.
Donosimo recept za pripremu tople zimske salate slavnog chefa Gordona Ramsayja za čiju pripremu chef koristi leću, gljive i file lososa. Zdrava proteinska kombinacija još je bolja zahvaljujući preljevu te svježoj rukoli, a posebnu pažnju u ovom jelu poklanjamo leći. Niske kalorične a visoke nutritivne vrijednosti ova je grahorica odličan razlog za pripremu juha i variva, za čiju se pripremu uglavnom koriste vrste koje se lakše raskuhaju, dok za pripremu ove salate chef Ramsay koristi puy leću. Sivo zelenkaste pjegave površine ova je leća posebna po tome što se ne raspada pri kuhanju a privlači i malo paprenim okusom. Ova se leća uzgaja u Francuskoj, u Le Puy-en-Velay, te je odličan prilog povrću ali i jelima od mesa.

puy leca
Profimedia 

Ukoliko ne možete nabaviti puy leću odlična je zamjena i beluga ili crna leća koja se također ne raspada pri kuhanju te je odličan odabir za pripremu salata. Posebna je i po tome što je odličan izvor proteina i željeza, tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka, te što zadržava crnu boju i nakon kuhanja. Odlično se slaže s rukolom koja je i dio ovog recepta.

Savjet više: birajte file lososa iz divljeg uzgoja, a ukoliko ne možete pronaći shiitake gljive količinu nadomjestite portobello gljivama ili klasičnim šampinjonima.

Topla salata od leće, gljiva i grilanog lososa

Nordijska dijeta
Gordon Ramsay Restaurants 

Sastojci za 4 osobe

Za salatu:
200 g leće (puy leća)
1 list lovora
2 grančice majčine dušice
800 ml povrtnog temeljca (ili vode)
žlica maslinovog ulja
200 g Shiitake gljiva
200 g većih Portobello gljiva
2 češnja češnjaka
4 x 100 g fileta lososa
100 g rukole
sol, papar

Za preljev:
1 češanj češnjaka
2 žlice bijelog vinskog octa
1 žličica zrnatog senfa
1 žličica meda
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica vode

Priprema:
U dublju tavu dodajte leću, list lovora, majčinu dušicu i temeljac (ili vodu). Zagrijte do vrenja pa nastvite kuhati na umjerenoj vatri 15 do 20 minuta, kako bi leća omekšala. Za vrijeme kuhanja leće zagrijte tavu za prženje, dodajte maslinovo ulje. Na vruće ulje dodajte nasjeckane gljive uz dodatak malo soli. Kuhajte uz miješanje 6 do 8 minuta sve dok gljive ne omekšaju te lagano se karameliziraju na rubovima. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte oko 2 minute, potom sklonite tavu s vatre. Omekšalu leću ocijedite i uklonite začinsko bilje. Leću stavite u posudu za miksanje te dodajte gljive. Miješajte ali pripazite kako bi leća ostala cijela.
Za pripremu preljeva dodajte sve sastojke u čistu staklenku. Dodajte malo soli i papra. Zatvorite s poklopcem i snažno protresite kako bi se svi sastojci pomiješali.
Zagrijte gril tavu. Grilajte losos 6 do 8 minuta. Polovicu pripremljenog preljeva prelijte preko tople leće i lagano promiješajte. Leću dodajte na rukolu, dodajte komade pečenog lososa te sve prelijte ostatkom preljeva. Poslužite odmah.