Minus 9,8 stupnjeva bilo je 8. siječnja prije svitanja u trsju Vinarije Kostanjevec iz Lukovca pokraj Koprivnice i ekipa je krenula u ledenu berbu graševina. S oko 800 trsova ubrali su dovoljno zamrznutih bobica za 70 litara mošta koji će polako fermentirati i možda tek za godinu dana biti spreman za punjenje u bocu. Još će se mjesecima, možda i dvije godine u staklu razvijati gusto vino slatko poput nektara prije nego što krene ka potrošačima. Ledenu berbu traminca Iločki podrumi imali su u četvrtak, 13. siječnja.
Ledena berba marketinški je najzanimljivije predikatno vino za koje u vrijeme berbe i prešanja smije biti najviše minus sedam Celzijevih stupnjeva, a grožđe mora biti “napadnuto” plemenitom plijesni koja vinu daje posebne arome i okus. Mora sadržavati i najmanje 127 stupnjeva sladora po Oechslovu moštomjeru. U predikatna vina spadaju i kasna berba, izborna, izborna berba bobica te izborna berba prosušenih bobica. Odlikuju ih jantarna boja i kompleksne arome meda i suhog voća, a ponajbolja imaju i jako izražene kiseline bez kojih bi bila tupasta. Osim kasne berbe, u pravilu su poluslatka ili slatka, često i s više stotina grama neprovrela šećera po litri. Toliko su slatka da im ponajbolji zreli sirevi više pristaju nego deserti. Zahvaljujući kiselinama i sladoru poprilično su dugovječna. Ova trica predstavlja tri tipična ledena vina iz tri naše podregije od tri sorte koje su među najpogodnijima za takva vina.
Što je hladnije u vrijeme ledene berbe vino će biti bolje, ali bit će ga i manje pa mu je i cijena veća. Iločki vinar Mladen Papak brao je na minus 14 grožđe za ovaj ledeni traminac. Po toj je sorti iločko vinogorje najpoznatije, pogodno je za odgođene berbe, a vino spada u berbu 2016. iako su grožđe brali 7. siječnja 2017. kad je u vinogradu bilo i 30 centimetara snijega. Prepoznatljivog je sortnog mirisa, gusto poput ulja i raskošnog okusa, a polubuteljka u osječkoj vinoteci Vinita stoji 395 kuna.
Prvi u Hrvatskoj specijalizirao se za predikatna vina Boris Drenški iz Huma na Sutli, a širom svijeta za "slatkiše" njegove vinarije Bodren čulo se nakon Decanterovih ocjenjivanja 2008. i 2009. na kojima je osvojio dvije, odnosno četiri zlatne medalje. Ledeni rajnski rizling iz 2014. ima 260,4 grama neprovrela sladora i 9,7 grama kiselina po litri, a uz takvu slatkoću alkohola i ne može biti više od sedam posto. Vino je odlično izbalansirano, a bočica od 0,25 litara u vinariji je 281,25 kuna.
Najveći proizvođač ledenih vina u Hrvatskoj, općenito i predikatnih, je vinarija Kutjevo. Vjerojatno su i rekorderi po količini neprovrela šećera: Ledena graševina 2007. imala ga je 461 gram pa je gotovo pola vina bio prirodni slador. Grožđe za Graševinu Ledeno vino 2009. brali su sredinom prosinca na glasovitom položaju Hrnjevac, a vino je gusto, slatko i slasno, zlatno žute boje i finog mirisa plemenite plijesni, karamela te suhog voća i cvijeća. Polubuteljka u vinariji stoji 560 kuna.