Zima je zavladala i ponuda svježeg povrća koje možemo naći na tržnici namirnice nije velika. No, mi barem imamo izbor - u supermarketima možemo naći povrće uzgajano u staklenicima ili pak ono uvezeno iz toplijih krajeva. Ali, ako ste živjeli sredinom prošlog stoljeća niste imali takav izbor. Prehrana se bazirala na sezonskim, lokalnim namirnicama i trebalo se snalaziti s obzirom na ponudu. Znala je to i Dika Marjanović-Radica pa se u njezinoj “Dalmatinskoj kuhinji”, nalaze jela bazirana na sezoni. Jedna od namirnica koja se mogla uglavnom uvijek naći je i krumpir a zimi ga, srećom, nije nedostajalo. Ne čudi stoga da je puno jela iz zimskog jestvenika koji možemo naći u spomenutoj knjizi bazirano upravo na krumpiru. Od onih klasičnih jela poput krumpira na salatu, pire krumpira ili pečenih i prženih krumpira, u jestveniku možemo naći i neke zanimljive recepte koje danas možda i ne radimo više toliko često. Neka od njih su žličnjaci od krumpira, krumpir s pirjanim rajčicama, savijače te naš favorit - torta od krumpira. Za nju ćemo u nastavku donijeti i recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje”.

profimedia-0250156390.jpg
Profimedia 

No, napišimo prije toga nekoliko riječi o krumpiru. Zašto je on u prošlosti bio dobar izbor, pogotovo u vrijeme posnih dana ili nedostatka ostalih namirnica? Prvenstveno zbog svoje hranjivosti - jedan srednji krumpir s korom kuhan u neposoljenoj vodi osigurat će po prilici 120 kcal, od čega većina potječe od ugljikohidrata, a tek neznatni dio od proteina i masti. Dakle, omogućavao je potrebnu energiju i osjećaj sitosti. Osim toga, krumpir je, ako se priprema pravilno, i prilično zdrav.
Sadrži vitamin C i B6 a od minerala znatne količine bakra, cinka, fosfora, kalija, kalcija, mangana...  Valja napomenuti da su minerali i vitamini koncentrirani ispod ljuske krumpira, pa je preporučljivo guliti što tanji sloj. Najzdraviji je zato krumpir kuhan u ljusci, i to u poklopljenoj posudi. Uz to krumpir ne sadrži gluten te je dobar za probavu zbog visokokvalitetnog škroba. Dakle, pružao je potrebne nutrijente kako u prošlosti tako i danas.
U nastavku provjerite kako od krumpira napraviti - tortu.

Sastojci:
20 dkg skuhanog i pasiranog krumpira
25 dkg brašna
20 dkg šećera u prahu
prašak za pecivo
4 dkg masti
1 jaje
začini - sol, par klinčića, cimet i limun (sok i kora)
pekmez od šljiva
vanillin šećer

Priprema:
Pomiješati krumpir, brašno, šećer, prašak za pecivo, mast, jaje i začine. Od smjese napraviti tijesto te ga podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati i staviti na dno posude za tortu te ga premazati pekmezom od šljiva a drugi dio narezati na trake te s njima pokriti donji dio, mrežasto. Jedan dio ostaviti i za pokriti rub torte. Peći cca 45 minuta te prije posluživanja posuti vanilin šećerom.