Zreli rizlinzi mogu biti u formi poput Luke Modrića

Berba 2017. bila je izvanredna u ožujku prošle godine, a do travnja ove ništa nije izgubila. Samo je dobila malo dobrodošle patine

Profimedia

Trs voli kamen, grozd voli sunce, a vino voli bocu, pokazali su rajnski rizlinzi vinarije Kopjar iz mjesta Pece nedaleko od Novog Marofa. Sedam ih je Robert Kopjar donio u zagrebački Vinski klub na kušanje: 2013. bila mu je prva berba, ponudio je i zrele 2015. te 2017., seriju svježijih od 2018. do 2020. te sasvim mladi prošlogodišnji rizling. Vina su istog stila, sva polusuha, s izraženom svježinom koja je kombinacija finih kiselina i mineralnog tla. Precizno su vinificirana i sortno prepoznatljiva, no svako ima malo drukčiji karakter. Kao da smo upoznavali više generacija ljudi iz iste obitelji čije se osobine nisu uvijek mijenjale s oca na sina postepeno, nego su "skakale" i s djedova na unuke.

Ivo Kozarčanin 

I to je "upoznavanje" započelo rizlinzima iz 2020., 2019. i 2018. Prvi je bio očekivano mlad, ali po svemu fin, sa 5,7 grama neprovrela sladora i primjerenim kiselinama. Godinu dana stariji, koji je sad i u redovitoj prodaji, imao je pomalo neočekivanu zelenu aromatsku notu. Okus mu je bio sočan, pun i jako mineralan. Podjednako sočnom i punom, samo s više voćnosti, a manje "zelenila", pokazala se berba 2018. I mineralnost je bila izraženija nego kod mlađih rizlinga, a ravnotežu je stvaralo čak devet grama neprovrela šećera.

"Fermentacija je stala sama, a vino nam je bilo fino", veselo je rekao Robert Kopjar.

Profimedia 

Rizling je sorta čije grožđe nakuplja puno kiselina, a pristaje mu i malo slatkoće. Kiseline, tanini i mineralne soli okusu vina daju tvrdoću, a šećeri, alkoholi i viši alkoholi mekoću. Da bi vino bilo fino, te dvije strane moraju biti izbalansirane. Bez obzira na ravnotežu, vina od rajnskog rizlinga spadaju među tvrđa, zato što su kiseline i mineralnost izraženije nego slast i alkohol.

Zahtjevna je to sorta čije grožđe sazrijeva kasno, krajem rujna ili čak u listopadu. Bobice vole osunčane terene na kojima će moći dugo skupljati slador. Zato im je drag i vjetar koji ih prosušuje nakon magli i kiša. Vrhunsko će grožđe dati samo trs posađen na teškom terenu, sa što više kamena iz kojeg će crpiti mineralnost. Ona se prepoznaje po slankastom okusu i nježnom peckanju usne šupljine, a vinu jamči trajnu svježinu.

Rizling je najbliži rođak beline starohrvatske ili beline bijele velike, koju Francuzi zovu gouais blanc, a Nijemci weiße heunisch. Jancis Robinson piše u knjizi 'Wine Grapes', u kojoj je sa suradnicima opisala 1368 sorata vinove loze, da genska istraživanja nisu dokazala je li rizling roditelj ili dijete te beline koju i mi držimo autohtonom. Štoviše, tepamo joj i da je zagorski Kazanova zato što su trsevi pronađeni u vinogradu pokraj Krapine, a u najbližem je srodstvu s više od 80 sorata vinove loze. Čak je i chardonnay rezultat njezine "ljubavi" s crnim pinotom.

Robert Anić/PIXSELL  Vina iz vinarije Bolfan Vinski Vrh odkazuju da je rizlingu dobro u Zagorju

Čvrsta veza s belinom ukazuje da u Zagorju i rizlingu mora biti dobro. Počela je to pokazivati vinarija Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine prije gotovo dva desetljeća, a i Boris Drenški iz Rusnice pokraj Huma na Sutli još je 2008. osvojio Decanterovo zlato za Rajnski rizling izborne berbe prosušenih bobica 2006. Potonje je vino predikatno, iznimno slatko, ali s još iznimnijim kiselinama koje su mu, ponovimo, osigurale ravnotežu okusa.

Josip Regović  Boris Drenški svojim je Rajnskim rizlingom izborne berbe prosušenih bobica iz 2006. osvojio Decanterovo zlato

Bolfanovi su rizlinzi, pak, uglavnom na suhoj strani, iako ima nekih s ostatkom šećera. A između te dvije krajnosti je cijela paleta vina koja dodatno pokazuje i raskoš sorte. Od rizlinga se mogu napraviti izvrsni pjenušci, svježa suha vina odlična su pratnja jelima od masnijeg mesa, a dobro podnosi i duge maceracije, pa čak i nakon šest mjeseci "namakanja" kožica bobica u amfori ne gubi sortne osobine. Da dobiva gotovo nevjerojatnu raskoš aroma i plemenitost pokazali su plešivički vinari Tomac i Šember, a poslije njih i Jagunić koji ga dugo macerira u drvenoj bačvi. Rizlinzi s manjim ostatkom neprovrela šećera pristaju pikantnijoj orijentalnoj kuhinji, a što je vino slađe kombinacije s hranom su neočekivanije. Tako poluslatki rizlinzi odlično pristaju pačjem pečenju s pireom od kuške koja se uz patku pekla, a sasvim slatki, poput Bodrenova "zlatnika", naprosto obožavaju gusju ili pačju jetru kao paštetu, ali i pečenu.

Ne treba sumnjati da će se i Kopjar okušati u ekstremnijim rizlinzima, no njegova aktualna paleta ipak je u kategoriji "off dry" što je genijalna engleska kovanica za vina koja nisu sasvim suha. Da se tu dobro snalazi, te da vinima vrijeme ne smeta, pokazala je i grupa njegovih zrelijih rizlinga iz berbi 2017., 2015. i 2013. Četiri i pol godine zreli rizling u formi je poput Luke Modrića.

Robert Gašpert  Zdenko Šember, baš poput kolega s Plešivice Tomca i Jagunića, svoje rizglinge macerira, a od njih pravi i pjenušce

"Isprva je na nosu slatkast, no vrlo brzo se pojavljuju prepoznatljivi rizlinški mirisi agruma. Okus je slastan, a istovremeni i svjež, više od mineralnosti nego od kiselina. Lijepo traje. Da imam birtiju, sigurno bih ga točio na čaše, a da imam prodavaonicu živežnih namirnica, držao bih ga u hladnjaku s mineralnom vodom, sokovima i pivom da mladež koja ide na neku zabavu može kupiti odlično vino u kojem će uživati puno više nego u pivu ili žestici", zapisao sam u ožujku prošle godine nakon posjeta Kopjarovu podrumu tijekom kojeg smo i dogovorili predstavljanje vertikale njegovih rizlinga za širu publiku.

Organizacija je potrajala, no isplatilo se čekati. Potpisujem svaku lanjsku riječ o Rizlingu 2017. i dodajem da se u boci razvila lijepa aroma ananasa. To se voće može osjetiti i u okusu, a vino je sad u punoj formi, savršeno zrelo, a još se iznimno lagano pije.

Berba 2015. je na tragu predikatnih vina po boji starijeg zlata, aromama našeg zrelijeg voća i punijem okusu. Prvi Kopjarov rizling, bila je to berba 2013., djeluje mlađi nego što jest. Prema analizi ima tri grama po litri više neprovrela šećera nego 2015., no u okusu je manje sladak. U arhivi je još nekoliko desetaka boca koje doista treba otvarati u posebnim prilikama, samo kako se vidjelo u kojem će se smjeru razvijati i kad će mu kvaliteta početi padati. Završili smo prošlogodišnjim rizlingom koji još nije spreman za tržište. Prema analitičkim podacima o alkoholu, kiselinama i neprovrelom šećeru sličan je izvanrednoj 2017., a po aromama jako dobroj 2019. Treba dočekati 2023. da dođe u formu. Ako ne Modrićevu, onda barem njegova učenika i nasljednika Matea Kovačića, pa da vidimo kako će se dalje razvijati.

Shutterstock  Najbolji položaji rizlinga u njemačkoj regiji Mosel

Rizling po svemu sudeći potječe iz Njemačke. Tamo i u obližnjem Alsaceu pronađeni su najstariji zapisi o sorti, pa je jasno da voli hladniju klimu. Zato i kod nas najbolja vina daje na Plešivici, a usporedno sa zagorskima, kvalitetom sve više iskaču međimurski rizlinzi. U Slavoniji i Podunavlju dobri su rizlinzi ipak iznimke: vrsni vinogradari i vinari koji ga jako vole uspijevaju u jako dobrim godinama napraviti i jako dobra vina.

Na listi najzastupljenijih sorata u Hrvatskoj rizling zauzima osmo mjesto. Posađen je na malo manje od tri posto svih hrvatskih vinogradarskih površina što je tek nešto više od 550 hektara. U svijetu nije ni među 10 najrasprostranjenijih, ali ima ga na svim kontinentima osim Antarktike. Nijemci ga uzgajaju na površini većoj nego što mi ukupno imamo vinograda. Puno ga je u Alsaceu, danas francuskoj regiji oko koje su se dvije ekonomski najmoćnije zemlje Europske unije stoljećima borile, a ima ga i u svim zemljama nekadašnje Austrougarske monarhije. Talijani su ga posadili malo više nego mi, a Španjolci na manjoj površini od one o kojoj brine neka veća hrvatska vinarija. Gotovo tri puta više nego u Hrvatskoj ima ga u Kaliforniji, iako malo tko zna za neko tamošnje dobro vino od rizlinga. Puno su bolja u državi Washington na krajnjem sjeverozapadu SAD-a.

Ivo Kozarčanin  Mambourg u Alsaceu jedan je od najboljih položaja za rizling u svijetu

U Južnoj Americi najviše ga je, ali ne i puno, u Argentini, a doista malo u Čileu i Urugvaju. Poprilično dobri rizlinzi stižu iz Južnoafričke republike, a prije stotinjak godina dosta su ga sadili i Australci. Ipak, tamo je ustuknuo pred chardonnayjom. Novozelanđani ga više vole, a sade ga i Kinezi. Vinogradarstvo i vinarstvo tamo rastu nevjerojatnom brzinom pa ne treba začuditi ako za desetak godina ta ogromna zemlja ne bude vodeća na svijetu i po proizvodnji rizlinga. Uz dobre cijene to bi nas moglo i razveseliti, a do tad uživajmo u hrvatskim rizlinzima. Imamo u čemu!