Međunarodni dan rizlinga je 13. ožujka. Odredio je to Njemački vinski institut zato što je na taj datum 1435. godine podrum iz Rüsselsheima na Majni platio račun za šest čokota rizlinga i to je prvi zapis u kojem se spominje riječ "riesslingen". Danas rajnski rizling zovu Rolls Royceom među vinima, ne samo zbog inicijala. Ima veliku i odanu sljedbu širom svijeta, a daje vina različitih stilova: od svježih jednogodišnjih, odležanijih pa i dugo odležanih, suhih, slađih i slatkih, maceriranih i pjenušavih.
Sorta je hladnijeg podneblja pa ga kod nas najviše ima u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali odlične rizlinge rade i dobri vinari Slavonije i Podunavlja. Odlikuju ga izraženije kiseline, zbog kojih mu pristaje i ostatak šećera. Za rizling su prvo uvedena posebna pravila za oznaku slatkoće: može biti suh sadrži li do četiri grama neprovrela šećera po litri, ali čak i s devet grama, ako ima ukupnih kiselina do dva grama manje nego šećera. Odležaniji su rizlinzi prepoznatljivi i po laganom mirisu petroleja. Jako voli grožđe s plemenitom plijesni koja vina čini dodatno posebnima. Ova Trica predstavlja tri odlična hrvatska rizlinga njemačkog, austrijskog i alzaškog stila.
Suh je, mekan i zaobljen zbog načina proizvodnje, a svjež zahvaljujući mineralnosti Rajnski rizling Laškovec 2019. plešivičke vinarije Korak. Dodatnu mu svježinu osiguravaju hladnije ljetne noći pa grožđe ne gubi kiselost. Vinarija je poznata po brižno njegovanim vinima u velikim drvenim bačvama, a i ovaj je rizling nakon kratke maceracije i fermentacije proveo u njima godinu dana na finom talogu. Sličan je rizlinzima iz njemačkog Pfalza, a pristaje jelima od bijelog mesa, bijele ribe i uz sushi. U Miva Galeriji vina butelja je 135,50 kuna.
Iako je Slavonija prilično toplija nego Alsace, Enjingijev Rajnski rizling iz 2012. tipično je alzaško vino. Ovo polusuho vino slamnato je žute boje primjerene dobi, 10 mu je godina tek, ali sa zelenim odsjajem koji daje naslutiti iznenađujuću svježinu. Miriše raskošno i profinjeno po zrelom i prosušenom voću i punog je, a slojevitog okusa koji se u čaši mijenja s dobrog na bolje. Postupci u vinogradu i podrumu u skladu su s prirodom, a vino pristaje pikantnijim jelima od bijelog mesa ili slatkovodne ribe. Butelja u Vrutku stoji 78,98 kuna.
Po citrusima i nektarini, uz naznake petroleja karakterističnog za sortu miriše polusuhi Rajnski rizling 2019. vinarije Kopjar iz Podruta u zagorskom vinogorju Zlatar. Diskretna plemenita plijesan unosi dašak tropskog voća i mednih nota. Stilom podsjeća na ponajbolje rizlinge iz austrijske regije Wachau uz Dunav uzvodno od Beča. U vinogradu ne koriste mineralna gnojiva, pesticide niti herbicide, nego samo biljne preparate. Pristaje širokoj paleti jela, od plodova mora, riba te bijelog i crvenog mesa, a butelja je u internetskoj prodavaonici vinarije 95 kuna.