Kraljica Elizabeta II. slavi uz trifle od limuna i amaretto keksa

Pobjednički desert na natječaju na koji je pristiglo više od 5000 originalnih recepata kreirala je 31-godišnja Jemma Melvin, a osim časti kakvoj se nije ni nadala, za nju je vrlo važan trenutak bio kad je članica žirija Mary Berry njezin desert opisala kao - uistinu poseban

Profimedia

Desert inspiriran švicarskom roladom od limuna pobijedio je na natječaju za službeni desert obilježavanja platinastog jubileja otkako je kraljica Elizabeta II. stupila na prijestolje. Autorica deserta je 31-godišnja copywriterica Jemma Melvin, koja je nadmašila više od 5000 prijavljenih natjecatelja u dobi od osam do 108 godina.

Profimedia  Pobjednica Jemma Melvin (sasvim desno) s konkurenticama iz finala Susan Gardner, Sam Smith, Kathryn MacLennan i Shabnam Russo

“Ovaj desert posveta je trima važnim ženama u mome životu - mojim bakama i kraljici. Uz jednu baku počela sam peći kolače, ona me naučila sve osnove, dok je drugoj baki oduvijek zaštitni znak bio trifle, zvali smo je kraljicom triflea. A kraljica je na svom vjenčanju među desertima imala i kremu od limuna”, objasnila je pobjednica čiji se trifle sastoji od rolade od limuna i amaretti keksića.

instagram Clarence House  Pobjednici su čestitale vojvotkinja Camilla i legendarna kuharica Mary Berry, koja je bila u žiriju

Za mladu pobjednicu Jemmu poseban je trenutak bio kada je između pet finalistica i njihovih deserata članica žirija, legendarna Mary Berry baš njezin izdvojila kao - uistinu poseban, dok je drugi član žirija, slastičar kraljevskog dobavljača Fortnum & Mason rekao kako smatra da će Britanci ovaj desert raditi najmanje idućih stotinjak godina te da će on ubrzo postati dijelom britanske gastronomske tradicije.

Proučite i vi ovaj vrlo opsežan i detaljan recept i - bacite se na njegovu izradu, isplatit će vam se!

Profimedia 

KRALJEVSKI TRIFLE S ROLADOM OD LIMUNA I AMARETTI KESIMA

ZA ROLADU:
4 velika jaja iz slobodnog uzgoja
100 g šećera u prahu, plus dodatno za posipanje
100 g oštrog brašna, prosijanog
¼ žličice praška za pecivo
maslac za namastiti kalup

ZA CURD OD LIMUNA:
4 žumanjka od velikih jaja iz slobodnog uzgoja
135 g kristal šećera
85 g maslaca, omekšalog
prstohvat soli
korica od 1 neprskanog limuna
80 ml svježeg soka od limuna

ZA ŽELE SV. KLEMENTA:
6 listića želatine
4 nešpricana limuna
3 naranče
150 g svijetlog smeđeg šećera

ZA CUSTARD KREMU:
425 ml slatkog vrhnja
3 žumanjka od velikih jaja iz slobodnog uzgoja
25 g svijetlog smeđeg šećera
1 žlica gustina
1 žličica ekstrakta od limuna

ZA AMARETTI KEKSE:
2 bjelanjka od jaja iz slobodnog uzgoja
170 g šećera u prahu
170 g mljevenih badema
1 žlica likera amaretta
maslac ili ulje za namastiti kalup

ZA COULIS OD KLEMENTINA:
4 limenke kompota od klementina
45 g šećera u prahu
16 g praha od arrowroota (zamjena je obični gustin)
sok od ½ limuna

ZA UKRASE OD BIJELE ČOKOLADE:
50 g miješane kore od citrusa
1 žlica šećera u prahu (opcionalno)
200 g bijele čokolade

ZA SLAGANJE:
600 ml slatkog vrhnja

Profimedia  Monoporcija službenog deserta kraljičina jubileja

1.Rolade - namastiti dva velika lima za pečenje i obložiti ih papirom za pečenje, a pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli miksati jaja i šećer oko 5 minuta, odnosno dok smjesa ne bude blijede boje. Metalnom velikom žlicom nježno umiješati brašno. Razdijeliti u dva kalupa i peći 10-12 minuta, odnosno dok biskviti ne postanu lagano zlaćani i dobro pečeni. Pospite dva lista papira za pečenje šećerom u prahu te na to okrenite svježe pečene biskvite. Rolade zarolajte dok su još tople. Pustite da se tako ohladi.

2. Curd od limuna - žumanjke, šećer, maslac, limunovu koricu i sok od limuna kuhajte na pari dok se ne zgusne, oko 15 minuta. Prelijte u drugu zdjelu i pustite sa strane da se ohladi.

3. Žele Sv. Klementa - namočite listiće želatine u hladnoj vodi na 5 minuta da omekšaju. Gulilicom za povrće napravite po 6 trakica od limunove i narančine kore i kuhajte ih sa šećerom i 400 ml vode. Pustite da zavrije na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre i izvadite koru od agruma. Iscijedite želatinu, umiješajte je u sirup od agruma i pustite da ohladi. Iscijedite limune i naranče – trebat će vam po 150 ml soka od limuna i naranče. Umiješajte u sirup sa želatinom, procijedite kroz sito i pustite da se ohladi.

4. Custard - vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri, pustite da zavrije, uz povremeno miješanje. Zajedno izmiksajte žumanjke, šećer, gustin i ekstrakt limuna te polagano prelijte vrućim vrhnjem uz neprestano miješanje pjenjačom. Odmah vratite na laganu vatru, te uz neprestano miješanje kuhajte dok smjesa ne postane gusta i glatka. Ulijte kremu u drugu posudu, pokrijte površinu da se ne stvori kora. Pustite da se ohladi.

5. Amaretto keksi - zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli izmiksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umiješajte šećer i mljevene bademe. Dodajte amaretto. Stavite hrpice tijesta (količina za jedan keks - koliko stane u jednu žličicu) u lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Moraju biti udaljeni oko 2 cm kako se ne bi slijepili tijekom pečenja. Pecite 15-20 minuta, odnosno dok keksići ne postanu zlaćano-smeđi. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade.

6. Coulis od klementina - ocijedite dvije limenke kompota od klementina. Tekućina vam neće trebati. Voće stavite u zdjelu zajedno sa šećerom i lagano zagrijavajte dok se kriške klementina ne počnu raspadati. Maknite s vatre. U maloj zdjeli, izmiješajte arrowroot (ili gustin) sa 2 žlice hladne vode, te dodajte u topli umak od klementina. Dodajte limunov sok i dobro sve izmiješajte. Ocijedite i preostale dvije limenke kompota od klementina i komade voća dodajte u prethodno pripremljenu smjesu. Pustite da se sve zajedno dobro ohladi.

7. Ukrasi od čokolade - ako su kore od citrusa vlažne i sklizave umočite ih u šećer u prahu. Rastopite bijelu čokoladu na pari te ju izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ravnomjerno raporedite. Pospite koricama agruma. Pustite da se stvrdne, nakon toga razlomite u veće nepravilne komade.

8. Slaganje - rolade nadjenite curdom od limuna. Jednu roladu narežite na kriške debljine oko 2,5 cm. Kriške složite uz rub staklene posude za trifle. Drugu roladu narežite na deblje kriške i njima prekrijte dno posude za trifle. Ostacima biskvita popunite rupe. Šnite rolade prelijte želeom Sv. Klementa, stavite u hladnjak da se dobro stisne (bit će potrebno oko 3 sata). Kad se žele stvrdne, prelijte custard kremu, pa na to u jednom sloju složite amaretto kekse (sačuvajte nekoliko keksa za ukrašavanje). Preko toga prelijte coulis od klementina. Istucite slatko vrhnje, stavite ga na coulis. Po šlagu razmrvite preostale amaretto kekse i ukrasite komadima ukrasa od bijele čokolade.