Svaka obitelj, pa tako i ona kraljevska ima navike vezane uz hranu koje su posebno zanimljive kada govorimo o omiljenim obrocima koji se poslužuju u posebnim prigodama. Poznato je kako kraljica Elizabeta II. u važnim prigodama uživa u uvijek istim namirnicama pa čak i receptima, pa se tako za Uskrs voli pečenu janjetinu posluženo s isključivo sezonskim povrćem i svježim salatama, te da će obrok završiti uz platu sireva, od kojih posebno cijeni Windsor sir (mramorn prošaran crvenkasti sir koji se priprema od kravljeg mlijeka uz dodatak crvenog vina). Od salstica na kraljevskom se stolu uvijek moraju naći ručno rađena i dekorirana čokoladna jaja koja se ujedno razmjenjuju među članovima kraljevske obitelji.
A izuzetno važan dan za kraljicu i kraljevsku obitelj je i kraljičin rođendan koji je nezamisliv bez rođendanske torte. Zanimljivo je kako se 21. travnja kraljici poslužuje uvijek ista torta, ona koja se priprema po receptu nasljeđenom od kraljice Viktorije, od kraljici omiljene tamne čokolade. Ova se torta poslužuje dekorirana isključivo jednostavnim natpisom "Happy Birthday".
Čokoladna torta kraljice Elizabete II
Sastojci:
Za biskvit
6 žutanjaka
2 jaja
115 g šećera
55 g brašna
30 g tamnog kakao praha
55 g maslaca
Za kremu:
450 g slatkog vrhnja
454 g tamne čokolade
Priprema:
Najmanje šest sati prije pečenja torte pripremite kremu za nadjev i to tako da otopite polovicu količine čokolade, 227 grama. Zakuhajte 225 g slatkoh vrhnja koje potom prelijte preko čokolade. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu koju potom odložite u hladnjak. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje. Papir namastite s malo maslaca. Na vatri zagrijte tavu s vodom u koju će vam stati posuda za miksanje. Zagrijte vodu do vrenja. U posudu za miksanje dodajte jaja, žumanjke i šećer. Dobro promiješajte. Posudu stavite u vruću vodu te miksajte dok se smjesa ne zagrije. Prosijte brašno i kakao. Miksajte smjesu s jajima sve dok se ne udvostruči. Dodajte maslac i brašno pomiješano s kakaom. Sve dobro promiješajte pa smjesu prebacite u kalup za pečenje. Pecite 20 minuta ili do trenutka u kojem se biskvit na pritisak vraća. Izbadite iz pećnice, ostavite da se ohladi. Za to vrijeme otopite ostatak čokolade. Zagrijte do vrenja ostatak slatkog vrhnja. Prelijte vrhnje preko otopljene čokolade te sve dobro promiješajte. Ostavite da se ohladi. Pečeni biskvit razrežite na tri dijela. Kremom nadjenite slojeve biskvita. Višak kreme dofajte u toplu, netom otopljenu čokoladu s vrhnjem. Dobro promiješajte. Tortu prelijte s čokoladnim preljevom. Ostavite da se ohladi oko dva sata. Dekorirajte po želji prije posluživanja.