Završio je 66. Eurosong u Torinu, pobjednici su poznati (ukrajinski folk rap bend Kalush Orchestra), no još traje gastronomski Eurosong. Zapravo niti ne biramo koje je nacionalno jelo najbolje, već samo donosimo popis omiljenih jela ovogodišnjih eurovizijskih zvijezda. Većina njih kao omiljeno navela je neko od jela koja su dio njihova gastronomske tradicije. Norveški žuti vukovi u svojoj pjesmi jako vole banane, dok nas Latvijci Citi Zeni u svojoj pjesmi nagovaraju da jedemo što više salate. A što najradije jedu sudionici ovogodišnjeg Eurosonga otkrijte u nastavku.
Australski predstavnik Sheldon Riley, kojem su djed i baka s Filipina, odabrao je nacionalno filipinsko jelo adobo. “U djetinjstvu sam puno vremena proveo s bakom i djedom, a oni su stalno kuhali filipinska jela. I mene su još kao malog naučili kako da pripremim adobo, koji je moje omiljeno jelo. Pravi sam stručnjak za pripremu adoba, a najvažnije je da u mom receptu uživa i moj partner”, otkrio je Riley.
Crnogorka Vladana Vučinić ne može zamisliti život bez svog omiljenog jela - japraka (listova raštike nadjevenih mljevenim mesom i rižom). “Ovo jelo jedemo samo u posebnim prigodama, primjerice za Novu godinu. Moja mama kuha najbolji japrak, a na drugom mjestu je moj tata”, ispričala je Vladana.
Predstavnik Estonije Stefan Airapetjan voli estonsko nacionalno jelo bline, no ipak draži mu je omlet jer ga podsjeća na njegove armenske korijene. “Moja baka je Armenka i ona je pripremala najslasnije omlete s korijanderom, uljem i lavash kruhom. Kad god jedem omlet to me jelo vrati u djetinjstvo”, rekao je Airapetjan.
Je li vam čudno što Nijemac Malik Harris, dok ne pjeva svoju eurovizijski pjesmu 'Rockstars', najradije jede – nacionalnu njemačku tjestatinu spaetzle sa sirom. “Ne postoji bolje mjesto za kušati spatzle sa sirom od Bavarije. Kako uglavnom jedem vegansku hranu, i moji spatzli su veganski. Bitno mi je da u umaku bude dosta papra. Bez obzira na to gdje se na svijetu nalazim, kad pojedem spaetzle osjećam se kao da sam u rodnoj Bavarskoj”, govori Malik.
Švicarski predstavnik Marius Bear koji se predstavio pjesmom 'Boys Do Cry' iz rodne Australije kao osmogodišnjak doselio je u Švicarsku, u regiju Appenzellerland, gdje je prava gastronomska zvijezda tamošnji tvrdi kravlji sir Appenzeller. “Ovaj sir odličan je zalogaj, i neizostavni dio svake plate sa sirom. Izvrsno pristaje uz crveno vino”, otkriva Bear kojem je drag i švicarski fondue, jelo u kojem je sir neizostavna namirnica.
Predstavnica Grčke Amanda Klara Georgiadis Tenfjord odrasla je u Norveškoj u kojoj i studira medicinu, no najdraže jelo joj je grčki gyros koji ju podsjeća na vruća ljeta kod bake i djeda u Grčkoj. “Gyros je moje omiljeno jelo, i to kad je od svinjetine, a dragi su mi i svi prilozi koji idu uz njega - tzatziki umak, prženi krumpirići, rajčica... Kad mi je bilo 16 godina dala sam si izazove da tijekom ljetnih praznika svaki dan pojedem po jedan gyros. Pojela sam ih ukupno 64”, otkrila je Amanda za sbs.au.
A što najradije jede naša predstavnica Mia Dimšić, izvođačica i suautorica pjesme 'Guilty Pleasure' koja za dlaku nije prošla u finale Eurosonga. Kao rođena Osječanka Mia je otkrila da su joj najdraži slavonski specijaliteti - od pravog slavonskog kulena, do slasnih jela na žlicu - čobanca i fiš paprikaša.