Na korak smo do ljeta, doba stvorenog za malo drugačija jela i nedoljive zalogaje. Za ljubitelje kozica i škampa predlažemo ukusne zalogaje koji se lako pripremaju a koje se može poslužiti kao predjelo ali i kao glavno jelo ugodnih ljetnih druženja oko stola. Kozice (ili škampi), kriške domaćeg kruha uz dodatak maslinovog ulja, sok limuna te sočnih umaka poput umaka od češnjaka ili domaće majoneze ono je što je potrebno za pripremu, a dobrodošao je i savjet – ne štedite na količinama, jer jelo mora biti sočno. Podsjećamo i kako pripremiti odličan domaći umak od češnjaka.

Sastojci:
450 g očišćenih repića kozica ili škampa, prerezane po dužini
4 mlada luka najseckana na sitne komadiće
3 žlice kapara
1 žličica ljuskica paprike
malo soli
½ šalice aioli umaka ili domaće majoneze
4 kriške kruha
maslinovo ulje
svježi peršin, sitno nasjeckan
2 limuna, narezana na četvrtine

Priprema:
Pomiješajte kozice, luk, kapare, papričicu, sol i umak. Sve dobro prožmite. Na svaku krišku kruha nanesite 2 žlice umaka. Kozice i mješavinu posložite po cijeloj površini kruha, dobro pritisnite kako bi se svi sastojci povezali s kruhom. Ostavite do pola sata kako bi se pripremljene kriške kruha prožele sa svim sastojcima. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Zagrijte tavu uz dodatak malo maslinovog ulja te pecite svaku krišku kruha oko 15 sekundi, te s tave prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite 5 do 7 minuta kako bi kruh poprimio hrskavu koricu. Pewčeno prebacite na dasku za rezanje, začinite s maslinovim uljem. Svaku krišku prerežite na pola, poslužite uz svježe nasjeckan peršin te komadiće limuna. Iscijedite limun na svaki komad, dobar tek.